Klik-m haken verdwijnen en proef met luiercontainers start

Woensdag 1 november 2017

Door Redactie

Om Apeldoorners te stimuleren zoveel mogelijk afval te scheiden, gaan er de komende maanden een aantal dingen veranderen. Zo start Circulus-Berkel vanaf 1 november met het plaatsen van extra ondergrondse PMD-containers voor hoogbouw. Deze ondergrondse containers vervangen vanaf 1 januari de klik-m haken. Daarnaast geven we gehoor aan de oproep om luiers van het restafval te kunnen scheiden. Met een proef van vijf luiercontainers krijgt men de kans om luiers en incontinentiemateriaal apart weg te brengen. Deze ontwikkelingen bereiden Apeldoorn voor op de uitvoering van het nieuwe recycleplan.

Ondergrondse PMD-containers
Vanaf 1 november gaat Circulus-Berkel van start met het plaatsen en ombouwen van 39 ondergrondse PMD-containers. Dit zullen een aantal bestaande restafvalcontainers zijn, papier- of glas- containers die weinig gebruikt werden en enkele nieuwe containers. Bewoners van hoogbouw krijgen een brief met de locatie van de dichtstbijzijnde PMD-container thuisgestuurd.

De klik-m haken gaan weg omdat er op diverse locaties doorlopend afval aan de haken hing, ook buiten de ophaaldagen om. Dit zorgde voor een rommelig straatbeeld en veel ergernis bij omwonenden. Vanaf 1 januari 2018 mogen er geen plastic zakken meer bij de bekende lantaarnpalen geplaatst worden.

Proef met luiercontainers
Naar aanleiding van de vele reacties op het conceptrecycleplan is besloten om een proef met luiercontainers te doen. Vanaf 1 januari 2018 start deze proef met vijf luiercontainers. Deze worden, verspreid over Apeldoorn, bij verschillende winkelcentra geplaatst. Apeldoorners met kinderen in de luiers of incontinentiemateriaal kunnen zich aanmelden voor de proef. Dit kan vanaf 20 november via de website van Circulus-Berkel: www.circulus-berkel.nl. Er kan een beperkt aantal huishoudens deelnemen aan de proef. Per container zijn dit 100 huishoudens. Deelnemers aan de proef krijgen een pasje waarmee zij gebruik kunnen maken van de luiercontainers.

Na drie maanden wordt de balans opgemaakt. Verschillende aspecten zoals gebruiksvriendelijkheid, technische werking en administratieve verwerking worden beoordeeld. Op basis hiervan wordt bepaald of de proef leidt tot definitieve invoering van de luiercontainer in Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!