‘Klimaatalarm’-protest komt ook naar Apeldoorn

Dinsdag 23 februari 2021

Door Tim Uilen

Klimaatalarm Apeldoorn| Ank van der Bilt en Odile Rijken

Het klimaat, daar gaat het op 14 maart allemaal om. Er worden dan door heel Nederland lokale protesten georganiseerd. In het teken van het ‘Klimaatalarm’ laten mensen zich dan horen. De beweging eist een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid en daarom wordt dit initiatief ook gehouden voor de verkiezingen. Deze beweging zal plaatsvinden in 40 steden, waaronder Apeldoorn.

Het initiatief

Door een landelijke coalitie is besloten om op 14 maart massaal te gaan protesteren. Het hoofddoel van het initiatief is om mensen te overtuigen om groener te stemmen. Het is ook een oproep aan de politici om zich aan hun beloftes te houden en een betere langetermijnvisie te realiseren. “Dat is natuurlijk altijd waar het op stuk loopt in de politiek; een kortetermijnvisie hebben”, zegt Odile Rijken, die het Apeldoornse protest organiseert. “Wij willen de mensen in de politiek ervan overtuigen dat de beslissingen die je nu neemt heel belangrijk kunnen zijn voor wat er over 10 jaar speelt.”

Protesteren in Apeldoorn

Het initiatief begon in 25 steden, maar is al gegroeid naar 40 steden. De website is recent online gegaan, maar de aanmeldingen stromen al binnen. “Dat zegt een hoop over hoe belangrijk mensen het vinden en dat er wel degelijk een grote groep van mensen is die echt bezorgd zijn over de opwarming en welke consequenties dat zal hebben.”

Rijken verbaasde zich erover dat Apeldoorn weinig traditie van protesteren heeft. Ze zegt dat Apeldoorn de ecologische crisis zal merken als er niet ingegrepen wordt. De stad wordt natuurlijk begrensd door een groot natuurgebied, de Veluwe. Rijken zegt dat je hier al dingen fout ziet gaan. Ook noemt ze het dichtstbijzijnde vliegveld, Teuge; “Die hebben alweer plannen om te gaan uitbreiden, wat tamelijk bizar is in een klimaatcrisis.”

Muziektent

Het stilstaand protest wordt, als alles door kan gaan, gehouden in het Oranjepark. ‘De Muziektent’ is gekozen als podium. Het gebouw moet een symbool zijn voor hoe mooi en groen Apeldoorn is. Daarnaast worden de maatregelen strikt aangehouden, de organisatie wil namelijk verzekeren dat iedereen zich veilig kan voelen. “Het zou mooi zijn als Apeldoorners er vaker over gaan praten”, voegt Odile Rijken toe. “Maar zich ook vaker organiseren en daarbij realiseren dat ze niet de enige zijn met deze zorgen over de toekomst.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!