Kringlooporganisatie Foenix krijgt subsidie om verder te groeien

Dinsdag 15 februari 2022

Door Tim Uilen

Archief | Mark Kuiper

Een taart voor Foenix, maar waarom? Het is een felicitatie vanuit de gemeente. De kringlooporganisatie krijgt namelijk een subsidie van 50.000 euro van Rijkswaterstaat. Doormiddel van deze subsidie wil het kabinet bijdragen aan meer hergebruik en reparatie van consumptiegoederen. Om de subsidie te verschaffen heeft de gemeente een projectplan ingediend, net zoals meer dan 30 andere gemeentes. Van deze groep zijn 19 plannen goedgekeurd, waaronder dus het plan van de gemeente Apeldoorn. Foenix wil verder gaan groeien en deze subsidie helpt daar bij.

Hergebruik

“Als gemeente stimuleren we sociaal ondernemerschap”, zegt wethouder Jeroen Joon, die de taart kwam brengen. “Daarom hebben wij samen met Foenix een projectplan voor deze subsidie ingediend. Het is fantastisch dat Foenix deze extra steun ook echt krijgt.” De kringlooporganisatie werkt hard aan het hergebruiken van spullen en materialen. Zo is ongeveer 3.330 ton van de binnengekomen producten vorig jaar hergebruikt, daarvan is ongeveer 900 ton grondstoffen hergebruik. De overige 2.430 ton wordt gelijk via de kringloopwinkels hergebruikt. Dit bespaart een CO2-uitstoot die gelijk is aan de uitstoot van 1.512 huizen in 1 jaar, dat is iets meer dan 2 procent van de woningen in Apeldoorn.

Foenix wil ook verder gaan groeien. Momenteel heeft de kringlooporganisatie 3 locaties in Apeldoorn, waar ze jaarlijks een werk of leerplek bieden voor ongeveer 750 mensen. Verschillende groepen mensen kunnen hiermee re-integratie trajecten volgen om weer mee te draaien in de maatschappij. Foenix wilt deze mensen een passende begeleiding geven, daarom komen er 2 nieuwe werkcoaches: voor de houtafdeling en de textielwerkplaats. De subsidie helpt bij deze plannen. Daarnaast gaat de gemeente Foenix helpen met marketing gerelateerde activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!