‘Kunnen we straks al die energie die wordt opgewekt wel kwijt?’

Woensdag 6 juni 2018

Door Ben Eggermont

Tegenlicht Meetup Apeldoorn hield gisteravond (woensdag 5 juni 2018) in samenwerking met DeA Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn en Architectuurcentrum Bouwhuis een discussieavond in het ACEC gebouw. Ondanks het mooie weer was de belangstelling groot.

Het ultieme antwoord op de stelling is er op deze avond niet uitgekomen, wel werden de mensen door een aantal voordrachten van verschillende deskundigen gewezen op de vele aspecten die bij zonneparken en duurzame energie aan de orde dienen te komen. Voldoende stof voor de alleszins vruchtbare discussie die na de pauze werd gevoerd. Als belangrijkste conclusie kwam naar voren dat draagvlak vanuit de burger onontbeerlijk is voor het welslagen van dit soort projecten, evenals de noodzaak tot het voeren van een goede regie op lokaal niveau om ontsporingen te voorkomen.

Ben Haarman van LTO Noord: ,,Voor een juiste spreiding van zonne-energie, gaat mijn voorkeur er naar uit om eerst de daken van gebouwen te benutten,  alvorens massale zonneparken te gaan creëren.”

Naast zonneparken moeten er ook andere duurzame energiebronnen worden overwogen en benut
Hij wees er ook nog op het volgende: ,,Het verloren gaan van ‘goede’ grond voor niet agrarische doeleinden met alle consequenties voor de biodiversiteit. Naast zonneparken moeten er ook andere duurzame energiebronnen worden overwogen en benut om te komen tot een ‘total sustainability system’ balans”. Een kort bondig en helder betoog.

Om het een en ander aanschouwelijk te maken werd er een film van Rijkswaterstaat getoond waarin drie landschapsarchitecten hun visie gaven over de manier waarop zonneparken gerealiseerd zouden kunnen worden rond verkeersknooppunten en snelwegen. Verschillende voorbeelden toonden verrassende, tot de verbeelding sprekende oplossingen, waarvan de rijstrook met voor elektrische auto’s geschikte oplaadmogelijkheden voor mij eruit sprong. Alles gebaseerd op min of meer al beschikbare ideeën die tot volwassenheid moet worden gebracht.

Nico Wissing van NL Greenlabel, een organisatie die zich ten doel stelt ‘om duurzame ambities meetbaar te maken en daadwerkelijk te komen tot een aantoonbare gezonde woon-, werk- en leefomgeving waarbij groen en duurzaam centraal staan.’ gaf inzicht en uitleg over het Solarpark ‘De Kwekerij’ in Hengelo (Gld). ). ,,Met 7000 zonnepanelen voorziet het park 550 huishoudens van stroom,  in dit park gaan duurzaamheid en natuur hand in hand. Dit met volledige instemming van alle betrokken bewoners.” zei Nico.

Met 7000 zonnepanelen voorziet het park 550 huishoudens van stroom
Een verhaal waar je vrolijk van wordt.

De discussie die na de pauze volgde richtte zich op vragen zoals:

Neem de burger vanaf het allereerste begin mee in de ontwikkeling en de besluitvorming
  • Kunnen we straks al die energie die wordt opgewekt wel kwijt?
    • Wordt al druk aan gewerkt nieuwe vormen van opslag en waarborgen van stabiliteit van de voorziening
  • Effecten op de biodiversiteit bij massale inzet van zonneparken
  • Waar blijft de regie functie van provinciale en gemeentelijke overheden?
  • Meer proactief in plaats van reactief
  • Let op het voorkomen van verrommeling van ons landschap waaronder de Veluwe als belangrijke factor voor de toeristische sector
  • Hoe duurzaam zijn de zonnepanelen zelf?
  • Hoe creëer je draagvlak?
    • Neem de burger vanaf het allereerste begin mee in de ontwikkeling en de besluitvorming
    • Zet de burger niet voor het blok
    • Verandering doet pijn

Alles bij elkaar een positieve en nuttige bijeenkomst die stof geeft tot nadenken.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!