Kunst-Zinnig-Brein: mini-expositie in Rembrandt

Vrijdag 8 december 2017

Door Redactie

Kunst-Zinnig-Brein

Zondagmiddag 10 december exposeren twee kunstenaars van het collectief Kunst-Zinnig-Brein enkele werken in theehuis Rembrandt.
De expositie is onderdeel van de actie Serious Brains, bedoeld om geld in te zamelen voor Serious Request.

Serious Brains is een samenwerking tussen Kunst-Zinnig-Brein en The Royal Talens Foundation. Op verschillende locaties in Apeldoorn zijn kunstwerken te zien van Kunst-Zinnig-Brein, het collectief van kunstenaars met hersenletsel. ‘De bedoeling is dat mensen loten kopen,’ vertelt Ank Kempink. ‘Zo dingen zij mee naar een van de zeven kunstwerken die de kunstenaars ter beschikking hebben gesteld. Loten kosten vijf euro per stuk. Ze zijn zondagmiddag te koop in Rembrandt, maar ook online. De trekking door een notaris vindt plaats op 15 januari en de winnaars maken we dan bekend op www.kunstzinnig-brein.nl. Gewoon een donatie doen kan natuurlijk ook. Alle inkomsten komen ten goede aan Serious Request. We hebben al wat geld opgehaald en daar zijn we heel blij mee.
En we zijn ook iedereen die ons op een of andere manier helpt heel dankbaar. We krijgen zo veel mooie reacties. Iedereen die ons helpt, doet dit geheel vrijwillig. En we zijn natuurlijk heel blij dat Aaron van Rembrandt zijn ruimte ter beschikking stelt voor deze kleine expositie.’

‘Het werk van de twee kunstenaars is heel verschillend,’ gaat Ank verder. Kempink begeleidt de schilders bij hun werk en hun ontwikkeling. ‘Ellert-Jan van der Klis is expressief en abstract. Hij werkt met felle kleuren. Joep van Moorst besteedt veel aandacht aan details, maar laat ook ruimte voor de kijker om meer zelf in te beelden. De twee vullen elkaar mooi aan. Dat is zondagmiddag goed te zien.’

Locatie: ‘Rembrandt’, Hoofdstraat in Apeldoorn
Datum en tijd: zondag 10 december van 13.00-17.00 uur
Toegang: GRATIS!
Meer weten over de actie van Kunst-Zinnig-Brein? Kijk op https://kominactie.3fm.nl/actie/serious-brains

Waar hangen de schilderijen van Kunst-Zinnig-Brein?
* Museum CODA (zeven schilderijen tentoongesteld vanaf 27 november)
* Cafeetje van Marja, Hoofdstraat 166 (een schilderij tentoongesteld vanaf 27 november)
* Be the MIRror, Hoofdstraat 159-2 (een schilderij tentoongesteld vanaf 27 november), daar is ook het boek Kunst-Zinnig-Brein – door kunst weer perspectief te koop.

Kerstmarkten:
Ook op enkele kerstmarkten is er aandacht voor de actie.
* zaterdag 9 december in de Kruidentuin, ’t Holthuis 4 in Twello
* donderdag 14 december in De Buitenplaats, Marasingel 19 in Arnhem
* zondag 17 december in De vier seizoenen, Kerklaan 1 in Twello

Speciaal ‘live’ evenement
Op 12 december van 12.30 tot 13.30 uur schildert kunstenaar Ellert-Jan van der Klis een kunstwerk in de hal van het Centraal Bureau van Siza, Kemperbergerweg 139E in Arnhem. Iedereen is daarbij van harte welkom!
Ook daar kan men loten kopen à €5,00 en meedingen naar dit spontane kunstwerk. Een donatie is natuurlijk ook van harte welkom.
Julianne Meijers, lid van de raad van bestuur van Siza, verricht de opening van deze schildersactie.
Ton Nieuwenhuis, ook kunstenaar bij Kunst-Zinnig-Brein, zorgt voor muzikale begeleiding.

Interview op RTV-Apeldoorn:
Vrijdagmiddag 22 december om 15.00 uur is Ank Kempink, begeleider van Kunst-Zinnig-Brein, samen met een of meerdere kunstenaars te horen in een interview. Het programma wordt live uitgezonden vanuit Het Cafeetje van Marja, Hoofdstraat 166 in Apeldoorn.

Kunst-Zinnig-Brein
Kunst-Zinnig-Brein is een collectief van kunstenaars die op latere leeftijd hersenletsel (NAH) hebben opgelopen.
Zeven van hen schilderen onder begeleiding van Ank Kempink in het Centrum voor Niet Aangeboren Hersenletsel van Siza. Enkele anderen zijn bezig in een ontmoetingsplek in hun wijk. Velen van hen hebben voor hun hersenletsel nog nooit geschilderd en getekend. Het schilderen helpt de kunstenaar met het verwerken van het hersenletsel en hun veranderende leven
Naast het schilderij schrijven de kunstenaars ook een verhaal. Het kunstwerk en de tekst vullen elkaar aan. Vaak werkt het collectief met een thema.
Kunst-Zinnig-Brein exposeerde haar schilderijen en verhalen tot nu toe in Epe en Voorst, plus in diverse locaties in Apeldoorn: DokZuid, het Waterschap Vallei en Veluwe, het stadhuis en in CODA.
In 2016 verscheen het boek Kunst-Zinnig-Brein – door kunst weer perspectief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!