Kunstenaar brengt geschiedenis Apeldoorns Kanaal tot leven

Dinsdag 6 juni 2023

Door Redactie

Het Apeldoorns Kanaal vormt deze zomer het sfeervolle decor voor een speciaal kunstproject van de gemeente Apeldoorn. Kunstenaar Stephan Peters, ook bekend als PENPaints, gebruikt de historie van het kanaal als inspiratie voor schilderingen langs Kanaal Zuid.

Inspiratie uit de omgeving

Het kanaal speelde een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van Apeldoorn. De schilderijen van Peters zijn bedoeld om deze verhalen zichtbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Ze zullen worden aangebracht op de betonnen elementen in de oever van Kanaal Zuid, met inspiratie diep geworteld in de geschiedenis van zowel het kanaal als de stad Apeldoorn en de Veluwe.

Bijzondere locaties krijgen aandacht

Een opmerkelijk onderdeel dat belicht wordt, is de originele kademuur van de voormalige Kalkbranderij Salomons, bij banketfabriek Euro Pâtisserie. Op deze locatie werd tussen 1900 en 1964 kalk gewonnen uit schelpen voor bouwdoeleinden. Nu bedekt met graffiti, zal Peters’ kunstwerk binnenkort het unieke verhaal van deze plek vertellen.

Van graffiti tot kunst

Peters heeft al tientallen jaren bijgedragen aan het opfleuren van Apeldoorn met zijn levendige ‘street art’. Welbekend zijn de schildering met de ooievaars, aan de Korhoenweg in de Vogelbuurt. En de ‘staatsieportretten’ van oud-bewoners op het voormalige bejaardentehuis aan de Nobelstraat. Een ander bekend werk van Peters was Cycling towards piled up nature in het Pythagorasparkje, langs de Stationsstraat.

Werkzaamheden starten in juni

De voorbereidende werkzaamheden starten medio juni, met het daadwerkelijke schilderwerk dat plaatsvindt van eind juni tot begin augustus. Dit gebeurt allemaal vanaf het water, een spektakel dat zeker het bekijken waard is.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn

Dit kunstschilderingenproject is onderdeel van ‘Het Grote Verhaal van Apeldoorn’. Voor meer informatie over de geschiedenis van het kanaal kunt u terecht op hun website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!