LEEN van Energiepunt Apeldoorn: gratis uitleen duurzame gadgets gaat als een speer

Donderdag 3 december 2020

Door Amrutha Mol

Het Energiepunt van de gemeente Apeldoorn is onlangs gestart met het gratis uitlenen van duurzame gadgets onder de naam LEEN. Zo worden er onder andere warmtebeeldcamera’s, luchtkwaliteitsmeters en endoscopen uitgeleend voor in je eigen huis. LEEN geeft op deze manier Apeldoorners de kans om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun huis.

Wethouder Maarten van Vierssen zegt hierover: “Als Apeldoorn werken we toe naar energieneutraliteit. Datgene wat we verbruiken wekken we ook zelf op. Een onderdeel is dat we zoveel mogelijk onze eigen huizen verduurzamen. Verduurzamen begint bij bewustwording. Als je met je huis aan de slag wilt gaan moet je wel weten met welke duurzame maatregelen je het meeste kunt bereiken. Vanaf nu kun je zelf op zoek gaan naar de warmtelekken in je huis of ontdekken welke isolatie er in je spouwmuur zit. We hopen dat veel mensen gebruik maken van LEEN en dat mensen op deze manier ook plezier beleven aan het verduurzamen van hun huis.”

Situatie in beeld brengen

“Vooral de warmtebeeldcamera’s gaan als warme broodjes over de toonbank”, zegt Sander Lubberhuizen (bedrijfsleider van het Energiepunt) lachend. “LEEN is eigenlijk ontstaan omdat we in deze coronatijd niet meer met onze coaches op pad kunnen om mensen te helpen. Ja, dan moeten we maar wat bedenken zodat onze bewoners zelf aan de slag kunnen gaan. We draaien nu ruim een week proef met onze ‘webwinkel’ waar mensen zelf hun spullen kunnen reserveren en het is een succes.”

De gesprekken bij het inleveren zijn ook heel waardevol, meldt hij. “Zo kwam iemand een energiemeter terug brengen met de mededeling dat hij al een nieuwe koelkast had besteld, omdat hij ontdekte dat de oude zoveel stroom verbruikte. Maar er zijn ook mensen die een fijnstofmeter komen lenen om te kijken wat een openhaard in huis aan fijnstof produceert. Dat is soms wel even schrikken. Het resultaat is wel dat op deze manier het veel makkelijker wordt om te bepalen welke stappen er nodig zijn om jouw huis te verduurzamen. Je kunt immers pas afgewogen keuzes maken als je eerst je situatie in kaart hebt gebracht.”

Hoe werkt het?

Het uitlenen van de meetapparatuur is helemaal gratis. Er wordt zelfs geen borg gevraagd.  Breng alleen je legitimatie mee. Het reserveren verloopt helemaal digitaal via de website. Vervolgens kan men langskomen bij het Energiepunt aan de Paslaan 1 op de zelf gekozen dag en tijdstip. Je krijgt daar uitleg over het apparaat of kunt op de website van Energiek Apeldoorn een instructievideo bekijken. Thuis kun je aan de slag met het meten en op onderzoek uit gaan in je woning. Na een week breng je de geleende apparatuur weer terug naar het Energiepunt. Als je wilt, kun je de meetresultaten met de aanwezige energieadviseurs bespreken en zijn er op het Energiepunt voorbeelden te vinden van mogelijke duurzame oplossingen. “We merken in deze korte tijd, die we nu online zijn, dat inwoners meer handvatten krijgen om hun keuzes te maken op het gebied van verduurzaming”, zegt Sander.

Stappen zetten op weg naar duurzaamheid

Sander Lubberhuizen: “Als je de huidige situatie van je woning in kaart brengt, kun je daarna beter de vervolgstappen bepalen. Bij het verduurzamen van je woning is het handig een 5-tal stappen in het oog te houden en al deze stappen hangen met elkaar samen: Breng allereerst je huidige situatie in kaart door te meten (1). Dat kan bijvoorbeeld met de tools van LEEN. Op basis van de kennis die je hebt opgedaan maak je een plan (2). Vervolgens ga je aan de slag. Eerst met de ventilatie van je huis (3) om vervolgens te gaan met isoleren (4). Ventilatie is belangrijker dan mensen denken. Er gaan veel dingen verkeerd als het om ventilatie gaat. Het komt bijvoorbeeld  regelmatig voor dat mensen nieuw glas laten zetten maar de ventilatieroosters vergeten. Als je ventilatie en isolatie op orde is, is je gasverbruik als het goed is gedaald. Dan ben je toe aan een andere manier van verwarmen (5). Bijvoorbeeld met een warmtepomp.”

Al deze stappen kosten tijd en geld, beseft hij zich. “Ga dus vooral niet te snel aan de slag, neem er de tijd voor. Wij helpen onze inwoners graag op weg om hun huis te verduurzamen. Iedere woning is net even anders en ook elke woonwens is verschillend. Maar samen komen we er vaak wel uit.” Wethouder Maarten van Vierssen: “Verduurzamen is best een grote opgave. Daarom willen wij als gemeente zoveel mogelijk helpen. Het Energiepunt Apeldoorn en LEEN zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!