Help de bevolking van Oekraïne

Leerlingen Bouwmensen Apeldoorn bouwen massale ontsnappingsstad

Woensdag 28 juni 2017

Door Redactie

Hanneke Wetzer

Dwalen door een mysterieus doolhof van kleine houten huisjes en door codes te kraken ontsnappen uit ´s werelds grootste escape room. Ruim 2000 scholieren uit het voortgezet onderwijs gaan deze maand de uitdaging aan in het Klokgebouw in Eindhoven. Het formaat is overigens niet het enige bijzondere aan Scapetown. De massale ontsnappingsstad is namelijk compleet gebouwd door vakmensen in opleiding, waaronder ook leerlingen van Bouwmensen Apeldoorn en Deventer.

Scapetown is het resultaat van een samenwerking tussen opleidingsinstituut Bouwmensen, brancheorganisatie Bouwend Nederland en De Ontdekfabriek. Voor jongeren die een vakopleiding volgen bij Bouwmensen, betekende het bouwen van Scapetown niet alleen de kans om tal van vaardigheden in praktijk te brengen, maar ook om mee te werken aan een project dat zijn weerga niet kent. Met maar liefst twintig tiny houses, die elk een aparte escape room vormen, is Scapetown namelijk de grootste ontsnappingsstad ter wereld.

Tot en met 23 juni gingen maar liefst 2000 middelbare scholieren de uitdaging aan. Zij krijgen exclusief toegang tot Scapetown, omdat ze via het lesprogramma op Scapetown.nl een eigen scapehouse hebben ontworpen. De beste ontwerpen, inclusief bedachte puzzels en opdrachten, zijn daadwerkelijk te vinden in de ontsnappingsstad. Vier architecten begeleidden het ontwerpproces. In de toekomst hoopt de organisatie, Scapetown te kunnen heropenen voor een groter publiek, wellicht in de vorm van een reizende ontsnappingsstad.

Perfect voorbeeld van ontdekkend leren
Bij Bouwmensen Apeldoorn en Deventer zijn ze ontzettend trots. Volgens Martien van Reen, manager bij Bouwmensen Apeldoorn, is Scapetown een perfect voorbeeld van ontdekkend leren. “De bouw is een fantastische branche om in te werken, met een uitstekend toekomstperspectief voor gedreven jongeren. Dat kunnen we ze wel vertellen, maar het werkt nog beter om ze het zelf te laten ervaren. Door middelbare scholieren te betrekken bij het ontwerpproces, ontdekken ze op een leuke manier hoeveel mogelijkheden de bouw biedt. Als je met je handen wilt werken, maar ook als je goed bent in andere dingen, zoals tekenen, plannen of mensen aansturen.”

Vincent Seubring, docent bij Bouwmensen Apeldoorn, merkte dat de manier van doelgericht leren bijdraagt aan een sterke motivatie. ,,Het in groepsverband werken aan een groot project als dit, is toch anders dan alleen een oefenwerkstukje maken. Er komt een stukje samenwerking bij kijken, maar ook oplossingsgericht nadenken. Vragen als ‘waarom heeft de architect dit zo bedacht’ leidt tot leuke discussies, waarbij de leerlingen worden gedwongen creatief na te denken. En daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk dat een aantal leerlingen mee heeft geholpen aan het plaatsen van de scapehouse in Eindhoven. Normaal kom je de werkplaats niet uit en nu zie je waar je al die tijd zo hard aan hebt gewerkt.”

Meer informatie op www.bouwmensen-apeldoorn.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?