Leeuwenstaartmakaak geboren in Apenheul

Donderdag 9 juli 2020

Door Redactie

Gezinsuitbreiding bij de leeuwenstaartmakaken in Apenheul. Afgelopen weekend is in het park een leeuwstaartmakaak geboren en moeder en jong zijn vanaf het begin zichtbaar voor bezoekers. De geboorte is bijzonder, want het is alweer tien jaar geleden dat er voor het laatst een leeuwenstaartmakaak werd geboren in Apenheul.  Bovendien zijn leeuwenstaartmakaken zeldzaam in dierentuinen in Nederland. Apenheul is 1 van de 2 dierentuinen binnen de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen waar je deze apensoort uit het zuidwesten van India kan bewonderen.

Bijzondere geboorte

“We zijn heel blij met de geboorte van deze leeuwenstaartmakaak”, meldt Apenheul. Het park is namelijk onderdeel van een Europees fokprogramma om leeuwenstaartmakaken in dierentuinen in stand te houden. In het kader van dit fokprogramma verhuisde eind 2018 een nieuwe man vanuit de dierentuin van Ostrava gelegen in Tsjechië naar het park om de groep letterlijk nieuw leven in te blazen. En dat is gelukt: nieuwkomer Eral heeft zijn dienst als fokman bewezen nu hij voor de eerste keer vader is geworden. De groep bestaat nu uit 7 dieren; 1 mannetje, 5 vrouwtjes en 1 baby.

Moeder en jong

Moeder en jong maken het goed en zijn al in het park te bewonderen. Pasgeboren leeuwenstaartmakaken hebben een heel zachte, bijna pluizige vacht. Na ongeveer 2 maanden krijgen ze een ‘volwassen’ vacht en de karakteristieke grijze manen rondom hun gezicht. Hierdoor worden ze ook wel baardapen genoemd. Aan het einde van hun staart hebben ze een klein kwastje. Deze staart lijkt daardoor een beetje op die van een leeuw en vandaar de naam ‘leeuwenstaartmakaak’.

Nieuwe speeltuin

En er is nog meer nieuws over Apenheul. De kinderburgemeester van Apeldoorn en een Apeldoornse schoolklas openen op woensdagochtend 15 juli de nieuwe speeltuin in Apenheul. Dit doen zij samen met de directeur van Apenheul, Roel Welsing. Na de officiële opening gaan zij de strijd met elkaar aan tijdens een parcours tussen de speeltoestellen, waaronder een apenkop van 6 meter hoog.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!