Leger des Heils neemt opvang zwerfjongeren over

Dinsdag 30 januari 2018

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

De opvang van zwerfjongeren is vanaf 1 januari in de handen van het Leger des Heils. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van het Outreachend Team van Stimenz in vervulling. De opvang wordt eindelijk in Apeldoorn verzorgd. Marco Betman van dat Outreachend Team is al in gesprek met het Leger des Heils.

De Tijdelijke Opvang Jongeren (TOJ) bestaat uit 6 plekken. ,,Wij vangen jongeren tijdelijk op. Het streven is maximaal tien weken. We starten direct met het opzetten van een zorgplan en zoeken samen naar een passende vervolgplek,” vertelt woordvoerder José Deuze van het Leger des Heils. De tien weken is geen harde deadline. ,,De duur van het verblijf en het traject  kan per jongere verschillen.”

Het Leger des Heils krijgt subsidie van de gemeente Apeldoorn voor het verzorgen van de zes zorgplekken. ,,Doorslaggevende factor voor de keuze van het Leger des Heils is onder andere het aanbieden van 24-uurs begeleiding. Dat betekent dus zowel nachtopvang als dagactiviteiten,” aldus de gemeente Apeldoorn.

Iriszorg

Tot 1 januari was de opvang van zwerfjongeren nog een taak van Iriszorg in Beekbergen. Te ver lopen, vond het Outreachend Team van Stimenz. Dat team zet zich in om zwerfjongeren op te sporen en hulp aan te bieden. Opvang in Apeldoorn zelf was een lang gekoesterde wens van Betman. ,,Het lijkt mij beter voor de jongeren dat de opvang nu in Apeldoorn is. Daarnaast wordt de zorg beter ingevuld, nu jongeren ook overdag opgevangen worden en gelijk begonnen wordt met het opstellen van een zorgplan,” zegt Betman in een reactie.

Het Leger des Heils zegt nog te zoeken naar de definitieve invulling van de nieuwe taak. ,,De begeleiding van jongeren is per 1 januari al direct ingezet. We zijn nog op zoek naar een vaste locatie die het beste aansluit bij de behoefte van de jongeren en maken nu tijdelijk gebruik van onze bestaande locaties. Dit doen we uiteraard in overleg met de gemeente Apeldoorn.”

Iriszorg zal de zorg voor zwerfjongeren geleidelijk afbouwen, meldt de gemeente Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!