Leuke dag bij Gelrecollectief

Dinsdag 1 juni 2010

Door Jeroen

Zaterdag 29 mei was de opendag van Gelrecollectief. Je weet wel, dat is dat clubje fotografen die hun studio’s hebben in het voormalig UWV-gebouw (kantoorgebouw ‘Hertog van Gelre’) voor in de Hoofdstraat, pal naast het spoor. Vorig jaar was er ook een opendag, notabene in hetzelfde laatste weekend van mei. Toen liep het storm wat vooral te danken was aan de uitgebreide aandacht in De Stentor en gewoon aan het feit dat het de eerste opendag was van Gelrecollectief.

Na het succes van vorig jaar waren we een beetje bang dat het dit jaar zou tegenvallen. Immers, zo’n beetje alle papa’s, mama’s, vriendjes en vriendinnetjes hebben de studio inmiddels het afgelopen jaar wel gezien (of zijn zelf al eens op de foto geweest!) dus het nieuwe is er voor hen dan wel af. Bovendien regende het dit jaar opendagen. Wil je iets weten over de Landmacht? Opendag 29 mei. Wil je iets weten over woonzorgcentra? Opendag 29 mei. Gezellig naar de crisisopvang? Opendag 29 mei. En ga zo maar door. Bovendien was er een voorlichtingsdag bij de Fotovakschool meen ik. En in Epe was het eerste fotofestival, met tal van workshops en exposities. We klagen daar niet over want het is natuurlijk prachtig om te zien dat de fotografie zo in de belangstelling staat.

Begin van de middag was het vrij rustig, maar wat later begon het goed door te lopen. Natuurlijk waren er bekenden van de fotografen maar ik heb ook veel mensen gezien die ik nog niet eerder gezien heb. Peter Vroon had voor de gelegenheid een rookmachine en al zijn effectlichten ten tonele gevoerd en stond continu te fotograferen. Dat leverde mooie dromerige plaatjes op die zeer in de smaak vielen. Joke de Wolde verveelde zich ook niet en kon haar onlangs heringerichte studio mooi inwijden. Inez van Pleizier is sinds 1 mei nieuw bij Gelrecollectief en fotografeerde er op los. Van enige RSI in de rechter wijsvinger zal sprake geweest kunnen zijn. En Menno Mulder? Die was vooral gastheer en heeft zijn fototoestel nauwelijks aangeraakt. De werken van zijn laatste expositie trokken de aandacht en Menno gaf daarbij tekst en uitleg.

Bezoekers konden hun foto meteen meenemen. Martin de Bes zorgde voor het nodige Photoshopwerk en het afdrukken op hoge kwaliteit fotopapier. En passent gaf hij informatie over afdrukmogelijkheden op linnen, dibond, aluminium, acryl en allerlei andere materialen. Aan het eind van de dag was het papier op en de inktpatronen leeg.

Mijn aanwezigheid stond ook in het teken van de fotografie. Bemoeide ik me vorig jaar voornamelijk met de nabewerking, dit jaar kon ik ook lekker de camera hanteren. Mijn fotoproject van de dag was het fotograferen van koppels die elkaar niet kennen. Het bleek niet moeilijk hiervoor slachtoffers te vinden. Het resultaat is een serie van 15 koppels, waarvan je duidelijk ziet dat sommigen het een beetje ongemakkelijk vonden. Omdat ik vrijwel zeker weet dat alle 30 mensen uit Apeldoorn komen, is het ook meteen een heel Apeldoorns plaatje geworden. Bekijk hier de hele serie: ik ken je niet. Via deze weg wil ik alle deelnemers bedanken.

Al met al was het een zeer geslaagde dag. Ik hoop dat Gelrecollectief hiermee weer een kleine bijdrage heeft geleverd aan de kunst en cultuur in het algemeen en aan de fotografie in onze stad in het bijzonder.
Jeroen Taalman

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!