Life Goals Apeldoorn: gratis en samen sporten onder begeleiding
Door Marianne Zegwaard-Waanders
Bewegen is goed voor ons mensen, het zet letterlijk iets in beweging. Vandaar de slogan van Life Goals Apeldoorn: Inspire to Move, Move to Inspire. Maar voor niet iedereen is het mogelijk om te sporten. Bij Life Goals Apeldoorn kunnen mensen die om welke reden dan ook zijn vastgelopen in het leven, gratis en samen deelnemen aan sport en bewegen.
“Mensen kunnen het om veel verschillende redenen moeilijk hebben in hun leven, dan is sport helaas een van de eerste dingen die stil komt te liggen. Dit is zo jammer, want juist sport is een fantastisch middel om te ontladen, maar ook weer op te laden”, vindt Lotte van Kampen sociaal werker bij Stimenz. “Daarom is het zo fijn dat er sportclubs en zorgorganisaties zijn die zich vrijwillig inzetten om mensen in beweging te krijgen.” Onder begeleiding van maatschappelijke sportcoaches (MSC), kunnen ze deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten. Huidige deelnemende sportverenigingen zijn: voetbalvereniging AVV Columbia, Kickboxen bij The GYM en hardlopen bij AV Veluwe.
Verlost van zorgen
“In Apeldoorn wordt al redelijk constant gesport met een redelijk constante groep, maar het kan meer”, zegt bestuurslid Bernard de Vries. “We zijn in 2018 benaderd om deel te nemen aan LGA. Als voetbalclub hebben we dat eigenlijk direct omarmd. Inmiddels zijn er mensen opgeleid tot MSC en er is een vaste groep die wekelijks komt voetballen. Onze ambitie is om mee te helpen het EK mogelijk te maken.”
Het programma van LGA is een ondersteuning van de zorg die mensen ontvangen, maar ook voor mensen die de zorg verlenen. Bernard zegt daarover: “Dat is zeker zo, de deelnemers zijn even verlost van hun zorgen en voor de zorgverleners is het een prettige onderbreking van hun dagelijkse werk. Daar snijdt het mes echt aan twee kanten.” Ook wethouder Nathan Stukker ziet de meerwaarde van het programma en dat je daarin zonder vrijwilligers niets kan: “Wat ik er zo waardevol aan vind, is dat mensen super laagdrempelig worden geholpen. Gewoon, door zelf in beweging te komen, met hulp van vrijwilligers bij clubs en zorgorganisaties. Dat vind ik goud, als het je als gemeenschap lukt zo’n vangnet op poten te zetten en te houden.”
Samen sterk
Lotte van Kampen is dus als sociaal werker betrokken en ze is enthousiast: “Het is fijn om mensen sport- en bewegen aan te bieden omdat dit door bijvoorbeeld schuldenproblematiek, geen vaste woon- en verblijfplaats meer hebben, of psychische klachten als eerste wegvalt. Gelukkig raakte ik bij toeval bij dit mooie sportproject betrokken. Binnen Stimenz waren ze op zoek naar een medewerker die zich wilde laten opleiden tot MSC. Toevallig had ik toen net intern een bericht geplaatst over mijn eigen privé sportactiviteiten en het lijntje werd intern door een collega snel gelegd. Heel fijn dat het zo kan lopen!”
Ook Jordy van Nederpelt trajectbegeleiding bij Riwis Zorg en Welzijn is enthousiast: “Het is heel fijn om iets anders te doen, buiten de reguliere zorg om. En helemaal fijn dat ik daar binnen de organisatie ook echt de ruimte voor krijg. Ik ben als MSC, samen met een collega, betrokken bij het opzetten van de sportactiviteiten. Van daaruit kwamen we in aanraking met LGA en we hebben de kans kregen om daar onderdeel van te mogen worden. Samenwerkend met hele mooie maatschappelijk verantwoordde sportverenigingen en zorginstellingen. Zo staan we samen sterk en maken we het verschil.”
Vanzelfsprekend onderdeel
Lotte gaat verder: “Het zou geweldig zijn als sport en bewegen een meer vanzelfsprekende rol krijgt binnen de hulpverlening in Apeldoorn. Voor de ene professional zal dat meer automatisch gaan omdat ze misschien zelf feeling hebben met sport, voor de ander geldt dit mogelijk wat minder. Dan zijn prikkels van buitenaf soms nodig om het belang hiervan in te zien. Vanuit Stimenz zijn we hier in ieder geval al mee bezig. We doen ongeveer eens in de maand een gezamenlijke. Heel leuk om eens op een andere manier met collega’s in contact te komen. Want, ook onder professionals werkt het verbindend en inspirerend. Daarbij is het ook nog eens een mooie onderbreking van ons dagelijks werk!”
Eerst tijdelijk
LGA werd 6 jaar geleden opgericht en Bernard de Vries en Eddie Zeën maken zich sindsdien hard voor een betere band tussen zorginstellingen en sportverenigingen. Eddie is blij met de bevestiging door toekenning van subsidies: “In eerste instantie was het een tijdelijk project, maar LGA kan nu verder. En de samenwerking met de zorginstellingen en sportclubs maakt het mogelijk dat mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats, mensen die begeleid wonen, of gewoon zijn vastgelopen te sporten onder begeleiding.”
Echt het verschil maken
Op dit moment worden de sporten weer opgestart en mensen zijn van harte welkom. Lotte en Jordy nodigen iedereen uit eens te kijken wat er allemaal gebeurt. Volgens heb moet LGA een vanzelfsprekend onderdeel zijn in onze maatschappij. “Dan kun je echt het verschil maken voor alle mensen maar zeer zeker voor deze mensen. Hoe mooi is het als je afstand hebt van de maatschappij, om welke reden dan ook, je er door middel van sport weer bij hoort. Je vaardigheden kan leren en onderdeel wordt van een groep waar je mag zijn zoals je bent. Iedereen verdient het om erbij te horen, even fysiek bezig te kunnen zijn en niet mentaal: even uit je hoofd”, aldus Jordy.
Bernard sluit af: “Als je weet wat er allemaal gebeurt en wat er mogelijk is, dan kun je die informatie ook weer delen zodat nog meer mensen meedoen. Zowel de sporters als de MSC’es. Alle informatie over bijvoorbeeld de programma’s en aangesloten zorginstellingen is te vinden op de website. En waar ik vooral trots op ben, is dat er bij alle sportonderdelen inmiddels deelnemers regulier lid zijn geworden van de vereniging/club. Dat is een echte win-win.”
REACTIES