‘Maak Apeldoorners trotser op de stad’

Donderdag 14 september 2017

Door Redactie

De inwoners van Apeldoorn zouden wel trotser mogen zijn op de stad. Dat gaven de sprekers aan tijdens de bijeenkomst ‘Vitaminen voor de binnenstad’ in ACEC woensdagavond 13 september. Dat bereiken zou kunnen lukken door meer ‘reuring’ te creëren in de binnenstad.

Apeldoorn heeft meegedaan aan een landelijk project over de toekomst van binnensteden. Verschillende vrijdenkers en professionals hebben nagedacht over de veranderingen die de komende jaren, op korte als op lange termijn, te verwachten zijn in binnensteden. Oedsen Boersma van Site Urban Development en Roelof de Graaf van de gemeente Apeldoorn gingen in op de uitkomsten van dit project.

Funshoppen

Het is een feit, zo blijkt, dat mensen minder naar het centrum gaan. Funshoppen, dus gewoon shoppen ‘voor de leuk’ gebeurt een stuk minder vaak in vergelijking met jaren geleden. Maar hoe halen we die mensen weer naar de binnenstad toe? Roelof en Oedsen waren het wel eens: er moet meer gebeuren daar. ,,En dan gaat het niet alleen om het naar Apeldoorn halen van bijvoorbeeld de Giro D’Italia of 3FM Serious Request, maar ook activiteiten, horeca en ga zo maar door”, legt Oedsen uit. ,,Dat zijn dingen die bezoekers van Apeldoorn missen. Het moet een mix-mix-mix zijn van alles.”

Kansloos

,,Ik wil zeker niet het beeld creëren dat de binnenstad van Apeldoorn kansloos is”, benadrukt hij. ,,Er zijn heel veel mogelijkheden om het allemaal een stuk levendiger te maken.” Hij wist op andere steden waar dit gebeurt is, zoals Manhattan, waar een verloederd park is omgetoverd tot een plek waar mensen samenkomen, met onder meer kiosken en plekken om te zitten of liggen. ,,Of doe eens iets aparts, bijvoorbeeld een groot beeld of kunstwerk plaatsen, zoals in Arnhem is gebeurd. Iets buiten de gebruikelijke dingen om.”

Verbeteringen

Toch wil Gerrit Steenbergen van de Stichting Centrum Management Apeldoorn, een van de aanwezigen tijdens de avond, wel duidelijk accentueren dat er juist de afgelopen tijd veel vooruit is gegaan in Apeldoorn. ,,Ik zie eigenlijk alleen maar verbeteringen. De enige ellende is het Marktplein, daar gebeurt niks als er geen markt is. Daarom denk ik dat we goed moeten kijken naar specifieke plekken waar nog een grote slag te slaan is.”

Jonge vlucht

De twee sprekers gaven ook aan dat hier zeker naar gekeken wordt. Ze gingen ook in op positieve wendingen, zoals het feit dat er veel meer tieners en twintigers in Apeldoorn wonen dan 10 jaar geleden. ,,De jeugd van 18 tot 24 jaar stroomde toen nog uit, maar dat is inmiddels een halt toegeroepen”, vertelt Roelof. ,,De jonge vlucht was een groot probleem toen, maar dat gaat gelukkig beter. De stad is in ontwikkeling en nu moeten we ervoor zorgen dat de binnenstad ,zoals vroeger, weer een plek wordt waar mensen graag samenkomen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!