Maak je klaar voor de 4daagse Apeldoorn: Een flexibel en gezellig wandelevenement

Maandag 19 juni 2023

Door Redactie

Wist je dat de Vierdaagse ook heel makkelijk aan te passen is aan jouw agenda? Je kunt één of meerdere dagen meelopen en zelf jouw ideale afstand bepalen. Het maakt dus niet uit of je een beginnende wandelaar bent of een doorgewinterde loper. De ervaren loper Justin van der Poel (20) vertelt waarom hij voor de derde keer meeloopt en hoe hij zich voorbereid.

Flexibele afstanden en dagen

De routes van de 4daagse variëren van 12 tot 40 kilometer per dag en je kunt ervoor kiezen om één, twee, drie of alle vier de dagen te lopen. Dit maakt het evenement zeer flexibel en toegankelijk voor een breed publiek. Of je nu een beginnende wandelaar bent of al jaren ervaring hebt, de 4daagse Apeldoorn biedt voor iedereen de juiste uitdaging. Justin loopt dit jaar voor de derde keer mee. Zijn opa en vader lopen al tientallen jaren mee en samen met een kennis van zijn opa lopen zij vier dagen lang, 30 kilometer. Hij benadrukt dat alle afstanden leuk zijn en dat het belangrijk is om te kijken naar wat bij je past: “Als de afstand je te ver lijkt, loop dan een kortere afstand of kies er voor om maar één of twee dagen mee te lopen.”

Gezelligheid voorop

Naast het wandelen staat bij de 4daagse Apeldoorn ook de gezelligheid centraal. Het evenement is een ontmoetingsplaats voor wandelliefhebbers van alle leeftijden en achtergronden. Onderweg kun je genieten van de mooie natuur, maar ook van de leuke gesprekken en ontmoetingen met mede-wandelaars. De sfeer is ontspannen en laagdrempelig, waardoor iedereen zich snel thuis voelt. Ook Justin ervaart die gezelligheid: “De mensen zijn leuk en ik vind het lekker om erop uit te gaan. Daarnaast loop ik graag in de natuur van de Veluwe.”

Voorbereiding op de 4daagse Apeldoorn

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle deelname aan de 4daagse Apeldoorn. Het is belangrijk om je lichaam en geest voor te bereiden op de uitdagingen die je te wachten staan. Een goede conditie opbouwen door regelmatig te wandelen is een must. Ook het dragen van goede wandelschoenen en het meenemen van de juiste uitrusting kan het verschil maken tussen een plezierige en een vermoeiende wandelervaring. Doordat Justin al veel sport tijdens zijn opleiding en ook aan voetbal doet, is fitheid niet zijn uitdaging. Voor hem is dat het mentale stuk tijdens de lange routes. Toch komt hij ook daar altijd doorheen, dankzij de mensen om hem heen. Zijn tip is dan ook om lange afstanden niet alleen te lopen.

Leuk en uitdagend

Janita is 27 jaar en loopt dit jaar haar eerste ‘echte’ vierdaagse: “In coronatijd heb ik 1 keer een digitale vierdaagse gedaan, van vier keer 40 km. Tijdens de vierdaagse loop ik ook vier dagen 40 km.” Ze omschrijft haar deelname als ‘leuk en uitdagend’: “Als het regent, is dat een extra uitdaging maar wel eentje die ik ook graag aan ga. Als het mooi weer is, is dat een mooi cadeautje.” 

Blijven wandelen

Janita begon zo’n vijf jaar geleden met wandelen. Er zou een eenmalige kennedymars (80 km) worden georganiseerd in haar gemeente. “Mijn vader vroeg of dat voor mij geen uitdaging was en zo zijn we samen begonnen met wandelen. Eerst 10, 15 en 20 km. Toen een tocht van 40 km en daarna nog een paar keer 40 km gelopen. We zijn samen aan de kennedymars begonnen. Mijn vader viel helaas uit maar ik heb hem voltooid. Daarna ben ik blijven wandelen en lid geworden van de wandelclub,” aldus Janita.

Geen extra training

Het meerdaags lopen van grote afstanden kan pittig zijn. Je kan het wandelen van een vierdaagse wel makkelijker maken, zo benadrukt Janita: “Ik loop elke zaterdag 20 tot 40 km. Het zit al in mijn benen en door het zo bij te houden hoef ik niet extra te trainen.” Naast de sportieve uitdaging kijkt Janita uit naar de gezelligheid: “Mijn ouders en ik zitten in een vakantiehuisje in de buurt. Zo maken we er ook een leuke vakantie samen van.” 

Extra stimulans

Afsluitend heeft Janita een aantal tips voor de, beginnende, wandelaars: “Je doet er aan mee om van de omgeving te genieten en jezelf voor een uitdaging te zetten. Wandel met vrienden, dat maakt het makkelijker. Of laat je sponsoren voor het goede doel. Zo heb je een extra stimulans om te lopen. Je wordt er ook rustig van en je hebt veel tijd om rustig na te denken of juist gezellig te kletsen met andere wandelaars.”

Meer informatie

De 68ste editie van 4daagse Apeldoorn vindt plaats van 11 tot 14 juli 2023. De wandeling begint en eindigt bij Victoria Boys aan de Berghuizerweg. Wandelaars worden getrakteerd op routes door bossen, heidevelden, zandverstuivingen en langs Veluwse bezienswaardigheden zoals Stadspark Berg & Bos en het paleispark van Kroondomein Het Loo en Paleis Het Loo. Inschrijven is nog steeds mogelijk. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van de 4daagse Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!