Maarten van der Weijden roept op om elke dag te genieten

Vrijdag 9 december 2016

Door Redactie

Rechtenvrije foto via Google

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden kreeg donderdagavond 8 december de Rabobankzaal van Theater Orpheus stil. Hoewel maar ongeveer van de zaal gevuld was, of misschien wel daardoor, vertelde Maarten over de tegenstellingen in zijn leven. De leukemie die zijn leven 15 jaar geleden op zijn kop zette en ook de Olympische Spelen, die datzelfde deden, maar dan op een andere manier.

Maarten nam het Apeldoornse publiek mee naar 15 jaar terug, maar ook naar het jaar 2008, waarin hij Olympisch Kampioen werd op het onderdeel openwaterzwemmen. Vooral het voorste deel van het podium werd gebruikt voor het sportdeel van zijn show ‘Beter’, iets meer naar achteren stonden drie ‘ziekenhuisbedden’ waar het ziektedeel van de show werd verteld. De continue switch tussen deze twee contrasten zorgde voor een lach op het ene moment en een brok in de keel een paar seconden later.

Van der Weijden wilde het publiek een duidelijke boodschap meegeven: ,,Wees wie je bent en doe wat je leuk vindt”. Hij riep iedereen dan ook op eens stil te staan bij de vraag: Wat zou ik doen als ik nog 6 weken te leven had? Een vraag die 2 vrienden van hem, Rob en Bob, die hij ontmoette toen hij in het ziekenhuis lag met leukemie, voor de kiezen kregen. Bij de vrienden kwam de leukemie terug en was het binnen een paar weken afgelopen, van der Weijden mocht de ziekte overwinnen. Alhoewel, overwinnen vindt hij zelf niet het gepaste woord. ,,Rob en Bob wilden fitter worden en zetten sportattributen neer terwijl ze aan de chemo lagen, ik was meer een luie patiënt. Dus als ik het overwonnen heb, wat hebben de mensen dan gedaan die het niet overleefd hebben”, vroeg hij zich hardop af. Een avond met een lach en een traan, waarin het woord ‘genieten’ centraal stond.

Maarten van der Weijden, Beter, Orpheus, Rabobankzaal, donderdag 8 december, 20 uur.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?