Mag (kan) ik niet meer schrijven op Apeldoorn-Direct?

Maandag 24 juni 2013

Door StrangeArt

Regelmatig blog ik op dit medium, soms over wat ik zie in de stad, maar vaak zijn het artikelen over landelijke ontwikkelingen, ontwikkelingen die gespiegeld worden aan het politieke beleid van Apeldoorn. Als inspiratie voor deze stukjes gebruik ik nieuwsberichten en eigen research (ik lees snel en veel)
Deze maatschappelijke interesse wordt mij door de auteurswet – of door bedrijven die deze auteurswet misbruiken – onmogelijk gemaakt.

Wat is er gebeurd:
Van de uitgever Kluwer kreeg ik een mail met het dwingende verzoek om een artikel te verwijderen. Het niet voldoen aan deze eis zou resulteren in een rechtszaak, advocaat kosten en een boete.

Het bewuste artikel zou een kopie zijn van een artikel in Binnenlandsbestuur (Lees ik trouwens zelden). Het artikel zelf “Huishoudtoets: 1 uitkering per gezin. Wat doet Apeldoorn?”, zie http://bit.ly/IDj0JV

Geachte heer Kluwer:
De zinsnede; “Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben met onmiddellijke ingang de invoering van de strengere huishoudtoets in de bijstand opgeschort” is door mij gegoogled en produceerde 3880 hits, van Viva via AD naar de Volkskrant. Ook “Binnenlandsbestuur” trouwens. Wat mij wel opviel was dat u geen referentie in uw artikel opgaf, sommige media deden dat wel, de bron is namelijk het ANP.

Mijnheer Kluwer: Als u mijn artikelen op Apeldoorn-Direct volgt, moet het u opvallen dat daar waar ik citeer er altijd een bronvermelding is. Ook altijd een bronvermelding als het “uniek nieuws”, nieuws van een specifiek medium wat gebaseerd is op research.

Hoe verder?
Ik ga gewoon door met mijn mening spuien en daar waar het algemeen nieuws betreft, genoemd door verschillende media, lijkt het mij niet nodig alle bronnen te vermelden. Daar waar het specifieke informatie is, citeer ik natuurlijk de bron.

StrangeArt is de avatarnaam van Roelof Rump. Over de foto: Valt dit ook onder het auteursrecht?, een foto van een bekend kunstwerk van “Harde” koppen waaraan een object (de puberale jongen met zachte trekken) is toegevoegd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!