Meneer van Zanten volwassener dan Erik Mesie

Zondag 5 maart 2017

Door Bart Lauw

Ruim 300 mensen zijn vrijdag 3 maart in Gigant getuige geweest van een concert van Erik Mesie, boegbeeld van de populaire band Toontje Lager uit de jaren tachtig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral veel oudere jongeren acte de présence gaven. Alvorens Mesie en consorten het podium betraden was het echter de beurt aan de Apeldoornse rockformatie Meneer van Zanten (MvZ) om de zaal plat te spelen. En in die uitdaging zijn zij overtuigend geslaagd.

Meneer van Zanten, bestaande uit Rene van de Zande op gitaar, Guido Sturre eveneens op gitaar, Alwin Meenderink op bas, Peter Stegeman op drums en als leadzanger Jos Berenschot, bestaat vanaf 2003 en hun grootste hit ‘Danielle’ wordt nog regelmatig op de radio gedraaid. De heren hebben echter bewezen veel meer in hun mars te hebben dan alleen dat nummer. Inmiddels heeft MvZ twee albums uitgebracht. Het succesvolle debuutalbum ‘Zomaar ineens’ werd in 2011 opgevolgd door de cd Vallen en opstaan, wat de mannen zelfs in Ottawa, Canada, heeft gebracht. Ondanks de prima schijfjes valt MvZ vooral live op. Het enthousiasme van de heren, de muzikale kwaliteit en de immer onuitputtelijke energie van leadzanger Jos Berenschot laat geen bezoeker stilstaan. Afgelopen vrijdag was het niet anders en de enthousiaste Gigantgangers werden getrakteerd op zowel herkenbare nummers als nieuw werk. De scheurende en dampende gitaarriffs waren perfect op elkaar ingespeeld, maar het hoogtepunt van de hele avond was wel het breekbare nummer ‘Zonder jou, zonder mij’. De tekst van dit nieuwe nummer is gebaseerd op het waargebeurde besluit van een oud-parlementariër om samen met zijn vrouw uit het leven te stappen. Een issue dat momenteel inhoudelijk zo ter discussie staat. Bijzonder dat MvZ het aandurft om, als rockband, maatschappelijke kwesties aanhangig te maken en dat maakt hen mede een volwassen band. Een ontroerend kippenvelmomentje was met dit kwetsbare liedje geboren en MvZ liet horen dicht tegen een landelijke doorbraak aan te schuren. Het enthousiasme dat zij overbrachten op het publiek was er de oorzaak van dat de verwachting voor het hoofdprogramma tot grote hoogte werd opgevoerd.

Erik Mesie, opgegroeid in Apeldoorn, kwam als hoofdact de bühne op en hij nam daarbij vier muzikanten mee. Mesie hing, als zanger van de populaire band Toontje Lager, in de jaren tachtig nog boven het bed in menig tienermeisjeskamer. Het optreden afgelopen vrijdag voldeed echter niet aan de hooggespannen verwachtingen. Vooropgesteld, muzikaal zat de gig uitstekend in elkaar. Vooral gitarist Patrick Drabe overtuigde met enkele zeer fraaie solo’s. De oude klassiekers “Stiekem met je gedanst” en “Net als in de film” kwamen uiteraard voorbij en verschillende stijlen muziek passeerden de revue. Zelfs een instrumentaal salsanummer werd niet geschuwd. Veel reaggaetunes waren te horen, iets dat in de jaren tachtig populair was, maar ondanks dat dit allemaal muzikaal prima klonk, kon het concert niet overtuigen. De reden hiervoor was het vele gepraat tussen de nummers door en de geforceerde en bijzonder flauwe humor die Mesie liet horen. Dieptepunt in dezen was wel zijn carnavaleske verzoek aan het publiek om rondjes te draaien met een vinger op het hoofd, als ware het een optreden van kabouter Plop. Deze tenenkrommende interrupties irriteerden schrijver dezes mateloos en deed zeer afbreuk aan het geheel. Mesie werd gered door zijn band die liet horen het publiek wel serieus te nemen.

In 2006 hebben MvZ en Erik Mesie reeds samen op de planken gestaan en nu, in 2017, dus weer. Mocht dit een derde keer tot een samenwerking gaan leiden in de toekomst, laat dan MvZ de hoofdact zijn van de avond. Zij hebben wederom bewezen wél een volwassen performance neer te kunnen zetten.

Vrijdag, 3 maart 2017, 20:30 uur
Podium Gigant Popzaal
Toontje lager + Meneer van Zanten 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!