Mi Dushi verbouwd op eigen kracht

Woensdag 23 augustus 2017

Door Ben Eggermont

De heropening van Mi Dushi, op zondag 27 augustus is de aanleiding om eens wat uitgebreider te praten met Jelle de Kroon. Hij is de oprichter en leider van Apeldoornse school voor wereldmuziek en beweging aan het Jean Monnetpark.

 Hoe lang ben je al bezig met wereldmuziek en percussie?

,,Eerst heb ik heb zes jaar lang les gegeven op muziekscholen in de regio, Zwolle, Apeldoorn, Harderwijk, Dronten, Zutphen. De muziekscholen liepen terug en ik had daar wel een leslokaal waar ik verder niets mee kon. Ik wilde bijvoorbeeld graag maskers ophangen en dat kon niet. Daarom wilde ik een eigen school waar ik ook de sfeer van het instrument kon laten zien en voelen aan de mensen. En zo ben ik 2000 begonnen met mijn eigen school. Ik doe daarnaast nog wel veel projecten met muziekscholen, maar we zitten niet in elkaars vaarwater.”

Vanuit welke lesfilosofie werk je?

,,Je hebt kennis over de muziek en vanuit die kennis bouw je een lesprogramma op. Die kennis doe je op in een levenslange tocht. Ik kom elk jaar in Afrika en dan ga ik ook naar de dorpen toe. Daar kom ik oude drummers tegen. Een aantal is gedurende mijn zoektocht al overleden. Sommige kennis wordt wel overgedragen en andere kennis verdwijnt met zo’n drummer.”

Wat wil je met je school bereiken?

,,Met mijn school wil ik naast het plezier van het samen muziek maken ook de cultuur waarvoor ik een fascinatie heb, overbrengen. Ik wil vertellen waar de ritmes vandaan komen, waarom ze gespeeld worden met welke instrumenten en wat de betekenis ervan is. In Afrika heb je geen hobbydrummers. Ze hebben altijd een functie op de plek waar ze wonen. Bijvoorbeeld bij de oogst horen twintig ritmes, die weer onderverdeeld zijn in partijen die horen bij de verschillende momenten. Het omvat de gebeurtenissen zoals die voorkomen in de leven van in dit geval de West-Afrikaanse mens. Geboorte, huwelijk, dood voor alles is eigen muziek. Toch zijn er nog veel geheimen die zorgvuldig worden bewaard en niet verder komen dan de eigen kring van muzikanten.”

Wat voort soort leerlingen heb je zoal?

,,We hebben hier volwassenen op les vanaf 21 tot 70 en kinderen vanaf 7 tot ongeveer 13-14. Dan veranderen de interesses en gaan ze andere dingen doen. We geven speciale djembé-lessen voor jeugd met een beperking. Om 14.30 uur is er zondag voor hen een workshop. Ons jeugdensemble bestaat al 15 jaar en ze geven door het jaar heen allerhande optredens. Ze spelen ook bij de (her)opening van de school. Kijk, het is niet moeilijk om te trommelen, maar het is wel ingewikkeld om het te leren. En er zijn ook volwassenen die het gewoon gezellig vinden zo’n avondje in de week lekker trommelen. Gemiddeld blijven ze zo’n 5 tot 6 jaar en sommigen zitten er al 20 jaar. Afhankelijk van aanleg, het plezier, en de ambitie komen ze in groepen terecht van een bepaald niveau. Het is toch geen gemakkelijk instrument. Naast de eigen school zijn er altijd de schoolprojecten die vaak op locatie worden gegeven binnen het lesaanbod van de school.”

Naast de djembé zijn er ook didgeridoo lessen?

,,Klopt, die geef ik niet maar die worden gegeven door Michiel Teijgeler. Hij speelt sinds 1993 de didgeridoo en heeft een geheel eigen geluid ontwikkeld. We organiseren ook weekenden waar mensen uit het hele land kunnen komen. Daardoor blijven we wel in de picture. En vergeet ook de danslessen van Sheila Meijers niet.”

Heb je nog veel last gehad van de crisis?

,,Ja, daar hebben we behoorlijk last van gehad. We zaten eerst in het ACEC gebouw in de kelder en daar was de huur zo hoog dat we die we niet meer konden opbrengen. Toen zijn we naar het Jean Monetpark gegaan, daar zat toen STA er nog. Die is inmiddels na de fusie met Tim Koldenhof verhuisd naar het Zwitsal-terrein. We zitten hier nu sinds 2013. Met eigen middelen hebben we het hier dit jaar helemaal verbouwd. In de regio heb ik geen last van concurrentie.”

Is er nog samenwerking op landelijk niveau?

,,Ja, landelijk hebben wij in 2006 een vereniging opgericht met alle docenten in Nederland. Wij, de Vereniging Djembé Onderwijs Nederland (VDON) hebben samen met het conservatorium Amsterdam en het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) onderwijsrichtlijnen geschreven. Daar zijn we ongeveer een jaar mee bezig geweest. Er bestaat geen reguliere opleiding voor de djembé, maar je wil wel een zekere kwaliteit waarborgen.”

Heropening Mi Dushi, school voor wereldmuziek en beweging
27 augustus 2017 van 15:00 tot 19:00 uur
Workshops en optredens
Jean Monetpark 59 Apeldoorn
Gratis toegang           

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!