Middagje uit in Orpheus geeft stof tot nadenken

Zaterdag 12 oktober 2024

Door Peter Vroon

De Altioszaal was uitverkocht voor de voorstelling: ‘Nathan de Wijze “. Een voorstelling waarin verleden en heden samenkomen en het verleden ons de weg kan wijzen hoe we verdraagzaamheid kunnen leren.

Het verhaal dat Kees Posthumus en Henk van Glabbeek deze middag brachten, is gebaseerd op de klassieker ‘Nathan der Weise’ van Gotthold Ephraim Lessing. Het speelt zich af in het Jeruzalem van de Derde Kruistocht (1189-1192), een tijd van religieuze conflicten en onderlinge strijd. 

De jood Nathan, een wijze man, wordt geconfronteerd met een dilemma: hoe kon hij in een wereld vol verdeeldheid en haat, verdraagzaamheid en respect bevorderen?

Kees en Henk wisten het publiek meesterlijk mee te voeren naar deze historische setting. Met hun acteerprestaties en de betoverende klanken van Henk’s wereldinstrumenten, schetsten ze een levendig beeld van een tijd waarin religieuze verschillen leidden tot onenigheid en geweld.

Het mooie is dat beide  mannen dit naar de huidige tijd verplaatsten. Het verhaal van de drie ringen, de centrale parabel in het stuk, raakte de aanwezigen diep. Deze parabel, waarin een vader zijn drie zonen een ring nalaat, die allemaal denken de echte ring te hebben, symboliseert de onmogelijkheid om te bepalen welke religie de enige ware is. Het onderstreept de noodzaak van tolerantie en wederzijds respect.

Hoewel het verhaal zich afspeelt in een ver verleden, voelde het voor de aanwezigen zeer actueel. In een wereld die steeds meer gepolariseerd raakt, waar haat en onverdraagzaamheid helaas vaak de boventoon voeren, was het verhaal van Nathan der Weise een verfrissende tegenhanger. Het biedt hoop en inspiratie voor alle aanwezigen.

Na afloop van de voorstelling deelde Henk met mij dat ze dit verhaal al een paar jaar geleden hadden gecreëerd, lang voordat de huidige maatschappelijke ontwikkelingen van onverdraagzaamheid en haat zo sterk op de voorgrond traden. Het was alsof ze met hun voorstelling een tijdloze boodschap verkondigden: de boodschap van liefde, respect en verdraagzaamheid.

De middag in Orpheus was meer dan alleen een voorstelling. Het was een ervaring die de aanwezigen diep raakte. De zaal was muisstil, en het verhaal daalde diep in bij de aanwezigen. De voorstelling van deze heren was een  krachtig statement tegen verdeeldheid en een pleidooi voor meer begrip en mededogen met en voor elkaar.

Vrijdag 11 oktober . Altios zaal In Orpheus

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!