Help de bevolking van Oekraïne

Midwintermarathon 2014; Een impressie

Dinsdag 4 februari 2014

Door Karin van der Wekke

Rob Ulrich

Wakker worden op 2 februari, de dag van de Midwintermarathon met het gevoel alsof de lente zojuist is aangebroken. Dat is een bijzondere ervaring. Zeker met de blik op vorig jaar toen het weer koud en grauw was. Zoals we dat toch gewend zijn in januari. Hoewel dit stralende weer wellicht niet de verwachte winterse plaatjes opleverde denk ik dat de meeste renners zeer te spreken waren over de omstandigheden.

Als ik ’s avonds mijn Facebook open blijkt nog maar eens hoe zeer dit evenement leeft in Apeldoorn. Tachtig procent van mijn tijdlijn bestaat uit foto’s en uitslagen voornamelijk van deelnemers. Natuurlijk gaat mijn lof uit naar de organisatie, vrijwilligers en sponsors die dit evenement ieder jaar weer mogelijk maken. Maar de manier waarop de Midwintermarathon wordt beleefd door duizenden deelnemers van verschillende leeftijden dát is inspirerend.

Een van deze renners  is Jasper Oosterman. Deelnemer aan de Businessrun van 18,5 kilometer. Tijdens de Businessrun lopen meerdere collega’s mee. Hun gemiddelde tijd is uiteindelijk de score voor het bedrijf. ‘Het idee om als team in te schrijven is 3 jaar geleden ontstaan nadat we met een aantal collega’s aan de Dam tot Dam loop hebben meegedaan. De voorbereidingen werden dan ook zeer serieus genomen.

Schema
Drie jaar geleden voetbalde ik nog actief en dan is 18km niet zo’n probleem. Maar nu ik minder voetbal, is de conditie ook niet al te best en zag ik het niet goedkomen als ik die 18,5 ongetraind zou doen. Daarnaast hebben we naar de uitslag van de business run van vorig jaar gekeken en we hadden een top 10 notering als doel gesteld. Daarvoor moesten we het parcours wel in 1,5 uur lopen. Een van mijn collega’s heeft een trainingsschema opgesteld. Dat was meteen een soort sociale controle, want als je op je werk komt en je hebt je niet aan je schema gehouden dan voelt dat toch niet lekker.

Nou traint bijna iedereen natuurlijk wel voor een loop dus wat hebben Jasper en zijn collega’s gedaan om hun kansen verder te vergroten? ‘Om het extra professioneel aan te pakken hebben we de week voor de start elke ochtend 2 glazen bietensap gedronken en in die week meer pasta dan normaal gegeten.’ Toch kan een gedegen dieet niet altijd het noodlot uitsluiten. ‘Door diverse omstandigheden kreeg ik vrijdag te horen dat niemand van mijn collega’s mee kon doen. Dus in plaats van de Businessrun heb ik uiteindelijk de Minimarathon gelopen. Even zo goed 18,5 kilometer.

Doel
‘Met mijn  voormalige teamgenoten hadden wij ons ten doel gesteld om rond de 1 uur en 30 minuten te eindigen. Deze tijd zat nog steeds in mijn hoofd en dus kon ik na het pittige stuk bergopwaarts richting Hoog Soeren waarna je normaal gesproken wat gas terug neemt niet op adem komen. Dat was dus wel even zwaar. Maar ik heb ons doel gehaald en dus neem ik de verwachte spierpijn vandaag voor lief.’

Over de organisatie kan hij verder kort zijn. ‘Goede sfeer, genoeg drinkpunten en ook de nazorg in de vorm van uitslagen en foto’s is bijzonder goed georganiseerd.’ Naar aanleiding van de ervaring van Jasper en alle positieve reacties op Facebook kan ik maar één conclusie trekken.  Dus Apeldoorn bij deze: Volgend jaar doe ik ook mee!

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?