Militaire helikopters trainen zandlandingen in omgeving Apeldoorn

Maandag 17 augustus 2020

Door Redactie

Van 17 augustus t/m 4 september oefenen militaire helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de Koninklijke Luchtmacht op verschillende zandvlaktes binnen verschillende gemeenten, waaronder Apeldoorn. Samen met gevechtseenheden van de Koninklijke Landmacht trainen de helikopters procedures en landingen tijdens oefening HOT om te kunnen opereren in zware klimaatomstandigheden.

Chinook en Cougar-transporthelikopters

Tijdens deze oefening trainen Chinook en Cougar-transporthelikopters zogenoemde ‘brown-out’ landingen. Brown-out is een grote zandwolk die ontstaat door een landende helikopter. Deze landingsprocedure vergt uiterste precisie en nauwkeurigheid van vliegers, omdat het zicht beperkt is en deels ontnomen wordt. De oefening vindt normaal gesproken plaats in het zuiden van Europa, maar door de corona-maatregelen kunnen deze essentiële trainingen voor helikopterbemanningen op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

De oefeningen vinden in week 34 en 35 overdag plaats. In week 36 zal er in de avond bij duister geoefend worden. Alle vluchten worden zorgvuldig voorbereid. Dit is essentieel voor alle vliegende eenheden van Defensie, maar ook voor de omgevingen waarin Defensie oefent. Defensie spreidt daarom vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden.

Het kan zijn dat er toch overlast of hinder wordt ondervonden. Mocht dit zo zijn kan je geluidshindermeldingen indienen via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen lees je meer informatie over vliegbewegingen en trainingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!