Milo Berlijn: ‘Ergeren helpt niet’

Woensdag 27 november 2019

Door Ben Eggermont

In een matig bezette Rabobankzaal van Theater Orpheus bracht Milo Berlijn gisteren, dinsdag 26 november, zijn voorstelling ‘Mens erger je niet’ op de planken. Een voorstelling waarin het publiek een spiegel werd voorgehouden over de betrekkelijke nutteloosheid van ergernissen.

Milo, een echte horeca-man, verhelderde dat met voorbeelden. Uit zijn jeugd noemde hij de ergernissen tijdens de autorit naar de vakantiebestemming waar uiteindelijk niemand vrolijk van werd. Uit onze tijd benoemde hij de ergernissen in het verkeer zoals bumperkleven en rechts inhalen. De supermarkt en de horeca zijn eveneens uitgelezen plekken om ergernissen te ervaren; lange rijen bij de kassa’s, voordringende klanten, de verkeerde rij kiezen, ouderen die de pincode vergeten zijn en dergelijke. Zijn uitspraak „Dat is toch raar?”, vormde als het ware de mantra in de voorstelling om zijn punt scherp te krijgen.

Milo’s antwoord is even helder als eenvoudig: „Probeer het eens met vriendelijkheid, ergeren helpt niet.” De vele voorbeelden uit zijn leven illustreerden deze stellingname, waarin humor een belangrijke element was. Met zijn mimiek wist hij zijn voorbeelden krachtig neer te zitten, elke emotie kon je van zijn gezicht en houding aflezen. De voorbeelden vonden veel herkenning in de zaal en er werd veel gelachen door het gemêleerde publiek waarin zowel oud als jong vertegenwoordigd was, anders gezegd een laag grijs gehalte.

Hij memoreerde nog even de Sire-campagne #DOESLIEF om te illustreren hoe het met onze samenleving is gesteld. Ter afsluiting van deze voorstelling presenteerde Milo zijn “Grote Blije Dingen Bingo” kaart. Een hulpmiddel om te oefenen je ergernissen om te zetten in positieve dingen. Neem de kaart ga de straat op en vink ze allemaal af en roep daarna met luide stem “BINGO”. Je verhaal over ontmoetingen en ervaringen kun je kwijt op de website van Milo http://miloberlijn.nl. Na afloop deelde Milo de kaarten uit en nam daarbij vele bedankjes in ontvangst.

Al met al een zeer geslaagde avond. De spiegel die Milo ons voorhoudt zouden meer mensen moeten zien, werkt louterend.

Theater Orpheus, dinsdag 26 november
Mens erger je niet, Milo Berlijn

Voorstellingen zie http://miloberlijn.nl

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?