Misverstand: Politie mag Westpoint wél in

Maandag 2 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Een man staat op het dak van kraakpand Westpoint te schreeuwen. De politie komt toegesneld, maar blijft wat gelaten beneden staan. Reden: er zouden losse asbestplaten liggen, een te groot gevaar voor de gezondheid van de dienders. Maar niks is minder waar, blijkt nu. De asbest is allang weggehaald bij een eerste asbestsanering.

Twee jaar geleden nog zei de politie dat het pand niet te betreden was ,,tenzij dat écht, écht noodzakelijk is”. Normaal kunnen agenten een beetje gevaar wel aan, maar hier was bewust een keuze gemaakt: De grote hoeveelheid losliggende asbestplaten zou een te groot gevaar zijn voor de gezondheid van de agenten. Bij ongeregeldheden – die destijds vaak voorkwamen omdat het gekraakt was – stond de politie voor de deur, maar dorstte het niet om naar binnen te gaan. ,,Het is voor ons niet veilig om te betreden”, liet een agent destijds weten.

Volgens een ambtenaar – die niet bij naam genoemd wil worden – valt het allemaal mee. ,,De eerste sanering is inmiddels gedaan, waarbij een groot deel van het asbest weggehaald is. Er zal vast hier en daar nog asbest zitten, maar de losliggende en makkelijk bereikbare platen zijn er inmiddels uitgehaald. Ik heb inmiddels aan de politie laten weten dat die er gewoon weer in kan als dat nodig is”, volgens de ambtenaar.

Het pand is inmiddels hermetisch afgesloten. De overlast van jongeren, krakers en dak- en thuislozen is grotendeels voorbij, aldus omwonenden.

De buurt houdt de adem in voor de nieuwe plannen van ontwikkelaar BUN, die woningen in het vervallen pand wil ontwikkelen. Eerder nog zou het pand afgebroken worden en vervangen door een Albert Heijn. Nu het pand wél blijft staan, blijft de steun uit de buurt weg. Morgen daar meer over op Apeldoorn Direct.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!