Help de bevolking van Oekraïne

‘Moeders en Zonen’: een voorstelling die raakt

Maandag 16 mei 2016

Door TheaterStefan

Waar: De Lamar Amsterdam
Wanneer: 15 mei 2016
Producent: Kemna Theater & Senf
Sterren: *****

Het doek gaat open en we zien Cal Porter (Paul de Leeuw) en Katherine Gerard (Anne Wil Blankers) op het toneel staan. Al snel komen we er achter dat mevrouw Gerard onverwacht op bezoek is gekomen bij Cal. Cal laat uit beleefdheid het uitzicht van New York zien en de plek waar de herdenking was van haar zoon en Cal zijn partner, bestond in die tijd nog niet. Mevrouw Gerard is een verbitterde vrouw die haar zoon nooit heeft geaccepteerd als homo en nog steeds worstelt met het feit dat degene die haar zoon besmet heeft met aids nooit gestraft is.

Cal is na 8 jaar rouw verder gegaan met het leven en heeft nu een echtgenoot Will Ogden (Freek Bartels) en een zoon Bud ( Jayden van Herk). Ze vormen een leuk gezin samen; Will is een romanschrijver en Bud is een leergierige jongen.  Will is niet blij met de komst van mevrouw Gerard en ziet haar het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Het is de houding van mevrouw Gerard die mensen afstoot: ze is soms snoeihard in kritiek uiten, maar ook het niet willen accepteren dat Cal is verdergegaan.  Zij is na het verlies van haar zoon en echtgenoot alleen achter gebleven zonder familie.

Het verhaal gaat over de zoektocht naar de veranderde betekenis van familie en de helende kracht van vergeving. Job Gosschalk is als regisseur erin geslaagd  om ‘Moeders en Zonen’ een hele mooi dramatische diepgang te geven, maar daarnaast ook humor vol te houden. Ook het script is meesterlijk vertaalt Raoul Heertje hij geeft de acteurs echt een mooi verhaal in handen.

De show duurt 1,5 uur maar verveeld op geen moment en houd je in de greep. Paul de Leeuw speelt als acteur heel naturel, je ziet hem de worstelingen maken met het verlies, maar ook het nieuwe gezin vormen en door te moeten gaan met het leven. Anne Wil Blankers is wederom fenomenaal als actrice: ze zet mevrouw Gerard neer als een heks, maar ook haar worsteling met mens zijn, pijn voelen en vooral onwetendheid en eenzaamheid voel je heel erg als publiek.

Freek Bartels dartelt het toneel over als een frisse wind van het nieuwe leven, hij speelt vol overtuiging. En laten we de rol van Bud niet vergeten, vanmiddag gespeeld door Jayden van Herk: hij is onbevangen, nieuwsgierig en zorgt voor verbinding en vernieuwing en hoe hij het einde van de show speelde was roerend genoeg om een traantje weg te pinken.

In Apeldoorn kunnen we op 7&8 oktober 2016 de show bezoeken in Orpheus.
Kijk voor de speellijst op: http://www.ntk.nl/voorstelling/moeders-en-zonen

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?