Moet het statiegeld blijven?

Dinsdag 29 april 2014

Door Redactie

Experiment bewijst de kracht van statiegeld

Statiegeld is een effectieve manier om mensen aan te zetten om verpakkingen te recyclen en daarmee goed voor het milieu. Dat blijkt ook wel uit het sociale experimentje ‘Hoe verandert geld menselijk gedrag’ van de milieubeweging ‘Statiegeld moet blijven!’.

In het experiment, dat is vastgelegd op camera, is duidelijk te zien wat het effect van een financiële prikkel op zwerfafval is. Argeloze voorbijgangers werden geconfronteerd met een berg blikjes en flesjes zonder statiegeld, voorzien van een bord ‘gratis meenemen’. De berg afval leverde verbaasde blikken op, maar niemand voelde zich geroepen iets op te rapen. Vervolgens werd de berg vervangen door plastic flessen mét statiegeld. In korte tijd was het plein leeg.

Facebook-actie

Het filmpje is onderdeel van de actie ‘Statiegeld moet blijven’, waarbij mensen zich kunnen uitspreken voor behoud van statiegeld door de gelijknamige pagina op Facebook te liken. Bij 50.000 likes wordt de pagina bij wijze van petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. “Het doel is vooral een signaal afgeven richting politieke partijen die het statiegeld willen afschaffen”, verduidelijken de initiatiefnemers van de sympathieke actie. De landelijke fracties van politieke partijen GroenLinks, de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren scharen zich achter deze actie.

Mogelijke afschaffing statiegeld

Reden voor de actie is de dreigende afschaf van de vergoeding die men krijgt voor het inleveren van plastic flessen per 1 januari 2015. Recentelijk werden er diverse tegenstrijdige kostenstudies gepubliceerd. Volgens het laatste onderzoek, uitgevoerd door CE Delft, zou statiegeld juist goedkoper zijn dan het alternatief. Waarom het systeem – dat zich door de jaren heen heeft bewezen als zeer effectief – er is, blijft echter onderbelicht in alle discussies over kosten, raamovereenkomsten en doelstellingen. “Met deze actie ontstaat er hopelijk meer ruimte voor discussie over dit aspect”, aldus ‘Statiegeld moet blijven!’.

 

Wat vind jij? Moeten we het statiegeld afschaffen of behouden?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!