Moeten jonge comazuipers zelf ziektekosten betalen?

Maandag 12 maart 2012

Door Nataliefde

De Metro (plaatje is uit de Metro van vrijdag 9 maart (kop: “Zuipschuit schrikt niet van rekening”) was één van de vele media die afgelopen week berichtte over het voorstel van medisch topman Herre Kingma.

Mijn broertje duldde geen papa of mama op zijn negentiende verjaardag. Hij verbood onze ouders beneden te komen.  Ze lieten zich gewillig buitensluiten en zaten boven in hun slaapkamer. Ik kwam om kwart voor elf thuis. Ongeveer een kwartier later bleek een iele jongen van 17 in twee uur tijd bijna een literfles pure wodka en “een paar biertjes” te hebben gedronken. Aldus een jongen die de hele avond naast de zuipschuit had gezeten maar niet één poging had ondernomen hem te stoppen.

Nadat het dunne joch omviel op het toilet, gekotst had op straat en definitief in elkaar was gezakt, moest de ambulance eraan te pas komen. Conclusie: De avond ervoor bleek hij ook al te ver zijn gegaan, toen net niet met ziekenhuisbezoek na afloop. De volgende dag – hij had een hele nacht in het ziekenhuis gelegen – kwam hij samen met zijn pa z’n oprechte excuses aanbieden, ondersteunt door een bos roodgele rozen.  Ondertussen beseften mijn ouders dat ze geluk hadden dat de jongen het überhaupt had overleefd: als het slecht was afgelopen waren zij aangewezen als de verantwoordelijken, maar hadden de eerste uren boven gezeten en dus geen weet van wat er beneden gebeurde. Omdat nota bene hun eigen zoon hen wegstuurde.

“Zelf betalen!”
Medisch Spectrum Twente topman Herre Kingma is jongens als hierboven beschreven meer dan zat. Hij vindt dat jonge comazuipers zelf moeten opdraaien voor de kosten van hun ziekenhuisbehandeling, twitterde hij maandag. Hij ziet op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) ieder weekend tientallen jongeren met teveel alcohol in hun lijf ‘binnenrollen’. Een behandeling kan tot 2.500 euro kosten en de zorgverzekeraar moet de onkosten betalen. Hij denkt dat de overheid tot wel tien miljoen euro kan bezuinigen wanneer jongeren zelf betalen. Kingma haalde veel media met zijn voorstel en bracht een landelijke discussie op gang. Een vraagrondje op de Hoofdstraat in Apeldoorn maakte duidelijk dat dit omstreden voorstel ook onze stad bezighoudt. De meningen lopen flink uiteen en er heerst ook twijfel over wat de beste oplossing is van het drankprobleem onder jongeren dat al jaren speelt.

En vet eten dan? En wintersport?
Een man van een jaar of dertig die niet met z’n naam op Apeldoorn Direct wil zou het zelf betalen voor ziekenhuiskosten juist een “goede eerste stap vinden naar verbetering”, maar hij vindt het ook belangrijk dat mensen die bijvoorbeeld teveel eten de ziektekosten zelf betalen. “Zij doen het ook bewust, dat kan niet anders”. Een roodharige vrouw vindt het onzin dat jongeren zelf voor de kosten op moeten draaien. “Zoiets hoort gewoon bij de medische zorg. Jongeren zijn niet zelf verantwoordelijk voor hun gedrag. Mensen van dertig jaar en ouder moeten wel weten wanneer ze moeten stoppen en bij hen zou het logisch zijn zelf te laten betalen, maar bij jongeren is het nu eenmaal een risico dat ze per ongeluk te ver gaan. Ze zijn nog te jong de gevolgen te overzien.” Ze vindt juist dat alcoholexcessen net als wintersportongelukken moeten worden vergoed. “Als ik ga skiën en ik een been breek moet ik ook verzorgd worden.”

“Comazuipers doen het expres”
Kingma vindt teveel zuipen niet hetzelfde als te teveel eten of je been breken bij het skiën. “Niemand gaat op de ski’s staan om willens en wetens een been te breken. Maar comazuipers doen het dus vaak wel expres”, zegt hij in De Stentor. Vanochtend plaatste hij een nieuwe tweet: “Risicodiscussie: je gaat niet skiën om been te breken, niet roken om hartinfarct te krijgen, wel drinken om dronken te worden! Dan #zelfbetalen.” Twee jonge meisjes zijn het niet met hem eens. “Misschien weet je je eigen grenzen niet en ga je verder dan je aankunt, zonder dat je het expres doet.” Haar vriendin beaamt dat “jongeren van een jaar of veertien, vijftien inderdaad nog niet weten hoever ze kunnen gaan”.

“Jongeren moeten op elkaar letten”
Hidde, een jongen van een jaar of achttien, vindt dat er helemaal niet bespaard kan worden op gezondheidszorg. Hidde: “Gezondheidszorg is belangrijk. Bovendien leren jongeren genoeg van alleen een ziekenhuisopname”.
Vincent vindt dat overheid en ouders verplicht zijn hun kind goed voor te lichten. “Ouders moeten beter opletten en wellicht kan voorlichting op scholen beter. Het is misschien een manier om het aantal comazuipers terug te dringen”. Esther en Wendy, twee meisjes van een jaar of vijftien, zestien zijn het volkomen met Herre Kingma eens. Zij vinden “leeftijd geen excuses” voor overmatig drinken. “Het is hun eigen verantwoordelijkheid, ze drinken met z’n allen bewust teveel .” Wendy pleit ook voor meer controle door de ouders, maar vindt ook dat “jongeren op elkáár moeten letten. Ze zullen eerder luisteren naar een leeftijdsgenoot”.

Zelf betalen alleen als afschrikmanoeuvre
Een nette dame hoort de discussie stiekem mee en nog voordat er naar haar mening is gevraagd over het voorstel van Herre Kingma, deelt ze haar zorgen. Ze vindt het drankprobleem onder jongeren “vreselijk!” Ze wil dat ouders veel beter op hun kinderen letten. “Ouders moeten met hun kinderen praten. Ik zag laatst een documentaire waarin een meisje van 14 zichzelf in coma had gezopen. Haar ouders waren een weekendje weg. En die ouders achteraf zeggen dat ze het drinken toch niet kunnen verbieden?!” De vrouw maakt zich kwaad. “Tegenwoordig zijn ze al dronken voor ze uitgaan. Dan is er niks meer met ze te beginnen. Dat is toch niet leuk meer? Het moet wel gezellig blijven.” Als haar wordt gevraagd of ze vindt dat jongeren die de grens hebben overschreden zelf moeten betalen, twijfelt ze. “Je kunt ze er in ieder geval mee afschrikken, ik vind niet dat ze per se moeten betalen. Een waarschuwing lijkt me genoeg”.

Zorgverzekeraar Menzis staat in ieder geval open voor het idee van Kingma.
Bas Leerink, lid van de raad van bestuur, zei in een toelichting “Wat ons betreft willen we graag met Kingma hierover om de tafel en dan zijn we ook wel bereid dit te gaan aankaarten bij de politiek.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!