Help de bevolking van Oekraïne

Moeten we ons druk maken over Oh Brave Wide Eyes?

Maandag 13 augustus 2012

Door bazbo

bazbo

Het zit Oh Brave Wide Eyes zondagmiddag niet zo mee. Ten eerste is er nauwelijks volk op komen dagen. Wat wil je ook? Het is prachtig weer en misschien zelfs wat te heet op het terras van Gigant. Het weinige volk dat er wél is, praat ook nog eens luid. Dat moet ook wel, want ten tweede is het geluid niet best. Veel te hard, een hoop bijgeluiden (wind in de microfoons, buzzes en klikken en knallen), de stemmen vervormd en alles totaal uit balans.

En dat is jammer. Oh Brave Wide Eyes maakt verstilde muziek en zingt breekbare liedjes. Zelf noemen ze het indie-folk. Ik weet niet wat dat is, maar hoor Leonard Cohen, The Unthanks en ja, ik hoor ook wat Anathema.
Oh Brave Wide Eyes drijft op de krachtige stem van de zanger/gitarist. De harmonieën van Annelotte en Tamara vullen die mooi aan. De instrumentatie is beperkt tot een akoestische gitaar, een banjo, een mandoline, een enkele trom, een pianoriedeltje, een orgelakkoord of een xylofoon.

Toch lukt het om een of andere reden niet. De voornaamste reden is het allerbelabberdste geluid. (Mooie luisterliedjes knetteren poepieluid over het terras!) Een andere reden is de onzekere uitstraling van de band. Tussen de nummertjes door lijkt het of de muzikanten niet weten wat ze nu gaan spelen; men overlegt lang. De aankondigingen zijn ronduit klungelig. Van: ‘Zullen we een cover gaan spelen? Het is niet van ons. We hopen toch dat jullie het leuk vinden.’ Tot: ‘Vinden jullie het leuk als Tamara een liedje alleen gaat doen?’ Als je het publiek zo’n vraag stelt, heb je grote kans dat men roept: ‘Nee!’
Na nog geen drie kwartier is het bandje al klaar. ‘Meer nummers hebben we niet.’ En ik zat net te wachten op hun grote rocker.

Gelukkig maakt de afsluiting heel veel goed. Het trio komt pas echt tot haar recht als het onder de tent vandaan komt en onversterkt in het publiek nog twee liedjes speelt.
Folk-golden-oldie Eventually is de afsluiter. (Bekijk het hier: http://youtu.be/xvMqptqMO7I – met excuus voor het slechte geluid: wind in de microfoon, buzzes en klikken en knallen.)

Voor een ieder die nog meer wil naluisteren: op hun webstek www.ohbravewideeyes.com kan men een hele EP downloaden.
In potentie heeft dit bandje zeer veel in zich, als de omstandigheden beter zijn. Heeft u de gelegenheid, dan zou ik haar zeker gaan beluisteren. Tot die tijd is Oh Brave Wide Eyes een groepje waarover we ons niet zo heel druk hoeven te maken.

Apeldoorn, augustus 2012

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?