Mooi feest daar…

Zaterdag 3 juli 2010

Door Jeroen

Voetbal heeft me nooit veel geïnteresseerd. Maar ik moet toegeven dat ik het de laatste jaren wel een beetje volg als Oranje speelt. Vooral het gebeuren er omheen. De oneindige analyses-vooraf, commentaren, spannende intriges in de diverse selecties, de sterk uitvergrote danwel overdreven blessures, de psychologie van het spel, de ondoorgrondelijke overwegingen van de bondscoach. Ik volg het allemaal op Radio 1, de zender die altijd aanstaat als ik ’s lands wegen om werktechnische redenen berijd. En heel soms kijk ik zelfs een wedstrijd op de televisie!

Over de wedstrijd van gisteren ga ik natuurlijk niets schrijven, want daarover bent u al helemaal op de hoogte. Ook wat het resultaat betekent voor het mogelijk verdere verloop van de competitie. Onder ons gezegd: ik voel een klassieker NL-DLD aankomen. Zouden we dan nu toch …?

Enkele jaren geleden bezocht ik na een WK-wedstrijd (ik meen dat het Nederland-Ivoorkust was) de rotonde in De Maten. Dat is die rotonde met die drie maagden. Die drie maagden die nu om huftertechnische redenen ingepakt zijn in oranje (!) plastic. Wat toen begon als een feestje werd al snel een beetje grimmig gebeuren waarbij een daadkrachtig optreden van geuniformeerde en ongeuniformeerde politie (oortjes) nodig was. Ik besloot gisteravond de rotonde weer eens te bezoeken en bereidde mij op het ergste voor. We hadden weliswaar gewonnen, maar de combinatie van een kluit oranjefans en veel bier zou wel weer een explosief mengsel kunnen blijken.

Maar gister is gebleken dat de rotonde een beetje volwassen is geworden. Een heel gezellige en soms zelfs uitgelaten sfeer, spontane optochtjes van in allerijl versierde autootjes, fietsen, Holleederscooters, caravans, electrische rolstoelen en daarnaast toegestane rookbommetjes, een enkele illegale vuurpijl of rot, rondspuitend bier en natuurlijk plenty vuvuzela’s. Publiek en deelnemers waren niet van elkaar te onderscheiden. Jong en oud konden worden gespot: een vader met zijn driejarige dochter, een senior met rollator en bevallige jongedames in kledij met weinig vierkante centimeters. Geen opstootjes, nare dronkelappen of andere spelbrekers. Het was een leuk feest en eigenlijk is het wel aardig dat zo het verkeer gewoon eens op de tweede plaats komt.

Ik ben naar om gezintechnische redenen naar huis gegaan voordat het feest af was. Ik meen dat het verder daar in De Maten wel rustig is verlopen. Het is alle oranjefans van harte gegund: nu toeleven naar de volgende wedstrijd en hopelijk weer een knalfeest.

foto’s: moi

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!