Multifunctioneel kunstwerk verrijkt Park Zuidbroek

Woensdag 13 december 2017

Door Ben Eggermont

Het Bouwhuiscafé dat plaatsvond in het ACEC gebouw stond gisteren (12 december 2017) geheel in het teken van het ontwerp van kunstenares Teja Bottema voor een multifunctioneel kunstwerk in Park Zuidbroek.

Joost Huijsman, voorzitter van de in 2014 opgerichte stichting ‘Vrienden van park Zuidbroek’, schetste kort de ontstaansgeschiedenis van park en stichting. Hij benadrukte het belang van het park voor de wijk en de functie die het vandaag de dag al vervult. ,,Er zijn nu zo’n 70 vrienden en zo’n 45 bedrijven hebben zich als begunstiger aangemeld die in financiële en/of materiële zin een bijdrage leveren. De vrijwilligers maken wekelijks het park weer vrij van zwerfvuil en onderhouden regelmatig de ijsvogelwand. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de huiszwaluwtil. Om het park beter geschikt te maken voor het organiseren van allerlei activiteiten is een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van ‘een multifunctioneel kunstwerk’ als ontmoetingsplek voor de wijkbewoners, het houden van concerten, kleinschalige theateroptredens en sportieve activiteiten. Er zijn 6 ontwerpen ingezonden waarvan het ontwerp van Teja Bottema unaniem gekozen is door de ingestelde commissie.”

Kunstenares Teja Bottema lichtte daarna het door haar ingezonden ontwerp toe. Onder de werktitel ‘Vicus Capacitas’ is ze haar zoektocht begonnen met inachtneming de historie van het landschap, de plaats en organische structuur van het huidige park en de verdere omgeving. De al bestaande ‘city box’ heeft ze integraal en op natuurlijke wijze in het nieuwe kunstwerk meegenomen en staat aan de zuidkant van het park, gunstig ten opzichte van zon en wind. Het kunstwerk heeft de vorm van een organische zandrug, waarover een pad meandert. De zandrug en het pad zijn een verwijzing naar de Saalien IJstijd en de onderliggende bodemstructuur van het park die in die tijd is ontstaan. Om het zitcomfort te verhogen en geen last te krijgen van ‘koude billen’ heeft ze fraaie robuuste stoeltjes ontworpen. Voor een nader te bepalen bedrag kan het publiek een stoel sponsoren en hun naam vermeld zien op een stoel. Bedrijven kunnen op deze wijze voor een daarmee in overeenstemming zijnde bedrag meerdere stoelen van hun bedrijfsnaam laten voorzien. Het ontwerp voorziet in een ruimte waar de stoelen veilig kunnen worden opgeborgen. Het amfitheater zal plaats bieden aan zo’n 200 personen, en zal worden voorzien van een speciale luifelconstructie.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan het verkrijgen van middelen om dit kunstwerk ook te realiseren. Men hoopt aanspraak te kunnen maken van de diverse subsidie mogelijkheden bij gemeente en provincie. De verwachting is dat het geheel voor 100,000 euro gerealiseerd kan worden, waarbij men ook nog rekent op een actieve bijdrage van de wijkbewoners. Joost Huijsman sprak hoop uit dat het in 2019 gerealiseerd is.

Bijgevoegd 2 foto’s, artist-impressie van het kunstwerk en een prototype van de stoel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!