Mysterieuze bewoner van Apeldoorn onder vergrootglas

Dinsdag 6 juni 2023

Door Redactie

Het is een ontmoeting die je niet snel vergeet: een vliegend hert in je eigen tuin! Deze majestueuze kevers worden de afgelopen tijd steeds vaker gespot binnen de bebouwde kom van Apeldoorn. Sinds eind mei fladderen ze weer rond en trekken ze de aandacht van natuurorganisaties als IVN Apeldoorn en KNNV Apeldoorn.

Leven onder de eiken

Het vliegend hert leidt een verborgen leven, vol verrassingen. De larven van de kevers leven minstens vier jaar ondergronds, aan de wortels van oude eiken. Zulke eiken zijn er genoeg in Apeldoorn, langs lanen, voormalige spoorbanen en zelfs in privé tuinen.

Een worsteling

Het mannetje, herkenbaar aan zijn imposante gewei, gaat op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Als hij een ander mannetje tegenkomt, volgt er een strijd. De geweien worden in elkaar gestoken en een worstelpartij begint. De winnaar mag paren, en na acht weken zit zijn taak erop. Het vrouwtje leeft iets langer om eieren af te zetten bij de wortels van een eik, mogelijk in jouw tuin!

Help mee met het onderzoek

Wil jij bijdragen aan het behoud van het Vliegend hert? Dat kan! Men krijgt de kans om mee te helpen met de monitoring van deze kevers. Een half uur per week, vanuit je luie tuinstoel, met een hapje of een drankje erbij, kan al een verschil maken.

Meer informatie

Er is nog veel te ontdekken over de verborgen levensstijl van het vliegend hert. Door deze majestueuze kevers te monitoren, wordt waardevolle data verzameld en u kunt hieraan bijdragen. Mocht een vliegend hert in uw tuin voorkomen, of heb je interesse om te helpen? Neem dan contact op met John Smit via john.smit@naturalis.nl. Op de website van EIS Nederland, kenniscentrum insecten en andere ongewervelden, vind het Vliegend hert en hoe je kunt deelnemen aan de monitoring

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!