Naamsverandering oude ambachtsschool tot De Ambacht maakt cirkel rond

Donderdag 13 mei 2021

Door Carla van Vliet

Welke Apeldoorner kent het markante gebouw van de voormalige ambachtsschool niet?! Gevestigd aan de Molenstraat Centrum, hoek Stationsstraat. Vroeger werden er echte handambachten, zoals timmerman en loodgieter, onderwezen door ROC Aventus. In 2007 verhuisde de school naar de nieuwe locatie aan de Laan van de Mensenrechten en kwam het gebouw leeg te staan. De gemeente Apeldoorn wilde het op de een of andere manier nieuw leven inblazen en ging in overleg met diverse partijen. Het moest iets worden met werken, creëren en ontmoeten Toch duurde het nog tot 2013 dat de school in delen werd verhuurd.

Er kwam een groep enthousiaste ondernemers op af en allerlei verschillende disciplines/ambachten werden er beoefend. De huurtijd zou in 2021 aflopen, vandaar de naam ‘Tot2021’. Gelukkig kreeg het gebouw in 2021 een doorstart, er veranderde niets, behalve de naam. Hij prijkt nog niet op de gevel, maar de naam is voortaan:  ‘De Ambacht’.  De cirkel lijkt hiermee rond te zijn. Hoe het is om hier huurder te zijn vroegen we aan de langstzittende huurder fotograaf Henry Faber en aan de nieuwkomer Peter Dorenbos van de Fietskoeriers.

Hoe lang zit je hier al?

Henry: “Vanaf 19 mei 2014. Ik was de allereerste huurder en mocht door het hele gebouw lopen om een leuke plek uit te zoeken. Ik koos voor een ruimte op de derde etage, met een prachtig uitzicht.”

Peter: “Wij zitten hier pas vanaf november 2020 en hebben het heel erg naar onze zin op deze plek.”

Hoeveel vierkante meter heb je in gebruik?

Henry: “Ik heb een studio ter grootte van een leslokaal. Daarnaast heb ik een ruimte voor opslag van ‘props’ en ‘troep’. Ik moet zeggen dat de opslagruimte de doorslag gaf. En het uitzicht, hoewel ik me wel achter oren heb gekrabbeld als ik weer eens met al mijn spullen naar drie hoog moest sjouwen.”

Peter: “Wij hebben 250 vierkante meter en die hebben we ook allemaal hard nodig. Door corona hebben we het echt heel veel drukker gekregen. Hoewel nu er weer winkels open gaan zien we toch dat we een flink aantal klanten behouden en dat  is superfijn!”

Hoe vaak ben je hier?

Henry: “Zo vaak als ik kan. Door corona werk ik nu echter meer op locatie, in de buitenlucht. Dat kan natuurlijk prima, is alleen wat lastig met koffie serveren, haha!”

Peter: “Wij zijn hier maandag tot en met zaterdag en in geval van nood ook zelfs op zondag. Doorgaans beginnen we om 7.45 uur, en hopen dan tussen 22.00 en 23.00 uur klaar te zijn.”

Met hoeveel mensen werk je hier?

Henry: “Ik werk alleen.”

Peter: “We werken met 35 fietskoeriers, van wie er 5 constant op kantoor werken.”

Wat is er zo fijn aan deze ruimte?

Henry: “Dat de ruimte zo’n hoog plafond heeft. Ik heb op deze manier voldoen speling om een groot doek op te hangen of met een groothoeklens te werken. Ik kan ook makkelijk een shoot voorbereiden, soms wel een dag of langer van tevoren. Om iets perfect uit te lichten kost tijd en kan ik op mijn gemak van tevoren doen hier.”

Peter: “Veel dingen zijn fijn. De ruimte op zich, maar ook de ligging aan de rand van het centrum is voor ons heel gunstig. De afscheiding tussen werkruimte en kantoorruimte is hier ook prettig.”

Heb je contact met andere huurders?

Henry: “Jazeker, door corona is het nu een stuk minder uiteraard. Maar daarvoor werden er gezamenlijke lunches en koffiemomenten georganiseerd, heel goed. Het gebouw is sowieso toegankelijk voor iedereen hè, dan kun je in de hal gelijk een foto-expositie van mijn hand bewonderen…”

Peter: “Ja, en dat contact is heel fijn.”

Wat vind je van de nieuwe naam De Ambacht?

Henry: “Veel beter dan ‘Tot2021’, dat klonk zo eindig. Nu is dat afgelopen en zitten we niet meer aan een einddatum vast.”

Peter: “Te gek! De naam verwijst naar een stukje historie. Het zegt veel meer over de beleving van het pand. Prima naam.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!