Nanda Roep neemt kinderen mee in Apeldoornse geschiedenis

Maandag 31 augustus 2020

Door Amrutha Mol

‘Lang geleden in Apeldoorn; de geschiedenis van Apeldoorn in 10 (voorlees)verhalen’. Dat is de titel van het nieuwe boek van de Apeldoornse schrijfster Nanda Roep. Het boek beschrijft verschillende historische periodes, door de ogen van meestal 10-jarige hoofdpersonen. Het boek neemt de lezers mee van de ijstijden die de Veluwe hebben gevormd, naar grafheuvels, ijzerwinning, het opgroeien van Willem Röntgen tot aan de opkomst van wijk De Maten. Kinderen krijgen op deze manier een inkijkje in de geschiedenis van hun eigen stad en omgeving.

Leesplezier voor jong en oud

Ieder kind in groep 5 van de basisschool in Apeldoorn krijgt een exemplaar van het boek, vertelt Nanda. “De boeken blijven vervolgens op school, zodat elk jaar nieuwe kinderen het boek kunnen lezen. Zo ontdekken ze niet alleen meer over hun stad, maar ervaren ze ook hoe leuk het is om te lezen. Naast leerlingen van groep 5 krijgen ook alle nieuw-ingeschreven kinderen een boek, net als pasgeborenen in de gemeente. Het boek komt ook beschikbaar in verzorgingshuizen. Grootouders kunnen de kleinkinderen voorlezen uit het boek, of kinderen hun opa’s en oma’s. Hiermee ontstaat een unieke verbinding tussen jong en oud.” Voor iedereen die daarnaast het boek wil bemachtigen, komt het in beperkte oplage te koop via webshops en verspreid over de stad in boekwinkels, zoals bij Primera Westra (voor de wijken Orden, Kerschoten en Ugchelen), bij de WAAR Apeldoorn (centrum) en bij The Read Shop (Eglantier).

Zichtbare geschiedenis in gezinsstad Apeldoorn

De opdracht voor dit kinderboek werd gegeven door de gemeente Apeldoorn, legt Nanda uit. “Het boek draagt bij aan de ambities van de gemeente om cultuur en erfgoed meer onder de aandacht te brengen, het is onderdeel van het Grote Verhaal van Apeldoorn-programma dat de komende jaren wordt uitgevoerd. In Apeldoorn is veel terug te vinden van het rijke verleden, maar niet alles is even zichtbaar. De verhalen geven kinderen een beeld van wat er vroeger is gebeurd. Ze wijzen ze op sporen die nog steeds te vinden zijn in de stad en de dorpen. Zo komt de geschiedenis van Apeldoorn echt tot leven. Het boek sluit ook goed aan bij de ambitie om een fijne gezinsstad te zijn en blijven. Een stad waar kinderen op een gezonde en veilige manier kunnen opgroeien. Het boek daagt ze uit meer te ontdekken. Tegelijkertijd maakt het de betrokkenheid bij de gemeente groter.”

Deskundigen denken mee

Hoewel het boek een (voor)leesboek is, is er veel tijd gestoken in het kloppend maken van de feiten. Schrijfster Nanda Roep en tekenaar Hélèna Jorna werden niet alleen bijgestaan vanuit de gemeente en CODA Archief, maar ook door 18 deskundigen die zich hebben gebogen over de verhalen in het boek. Samen kwamen zij op een zo compleet en zo juist mogelijke weergave van de geschiedenis. Hierdoor is het meer dan een leesboek en leert het kinderen ook echt iets over de geschiedenis van de stad.

Het boek komt tot leven

“Het boek verschijnt in de Kinderboekenweek, oftewel in oktober”, zegt Nanda. Alle groepen vijf van de Apeldoornse basisscholen ontvangen in die periode het boek. Daarnaast zullen er, als de omstandigheden dat toelaten, activiteiten plaatsvinden tijdens de Kinderboekenweek die de verhalen tot leven brengen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!