National Geographic valt voor Veluwse paddenstoelen

Vrijdag 18 december 2020

Door David Levie

David Levie

Maar liefst 9 pagina’s in de nationale editie van National Geographic eerder dit jaar hebben natuurfotograaf Jan Vermeer een groot internationaal podium bezorgd. Zijn foto’s die hij grotendeels rondom zijn huis maakte bleven in Washington, waar het hoofdkwartier van National Geographic is gevestigd niet onopgemerkt. Dat blijkt uit het decembernummer van het wereldwijd verspreide Amerikaanse magazine dat er nog eens 7 pagina’s tegenaan gooide. Een ongekend succes voor de professional die nog niet zo heel lang geleden Apeldoorn –West verruilde voor een lommerrijke plek aan de rand van Hoenderloo.

Aan die verhuizing dankt Vermeer in feite het miljoenenpubliek dat hij deze maand heeft weten te bereiken. Want in zijn eigen achtertuin trof hij een grote hoeveelheid vliegenzwammen aan die hem prikkelden om tijd en ruimte te maken voor een fotoserie met paddenstoelen in de hoofdrol. Bij de overburen ontwaarde Vermeer er nog veel meer. Dagenlang lag hij op z’n buik met een telelens voor zijn prooi. Sindsdien weet vrijwel heel Hoenderloo wie Jan Vermeer is.

Papegaaiduiker

De miljoenen lezers van National Geographic (wetenschap, natuur, geschiedenis en geografie) weten dat nu ook. Al zal er onder hen een aantal zijn dat zich die unieke foto van een papegaaiduiker in de sneeuw herinnert. Ook die haalde via Amerika de rest van deze planeet, want het tijdschrift bestrijkt nagenoeg alle continenten. ”Toen ging het om 1 foto”, zegt Jan. ”Nu om 7 pagina’s en een aantal foto’s. Ik ben er heel blij mee. Voor een professional is dit het hoogste wat er in mijn vak is. National Geographic is voor fotografen zoiets als de Graal.”

Lees morgen, zaterdag 19 december, een uitgebreid interview met Jan Vermeer in onze serie In Beeld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!