Nawijn&Polak heeft groene gevel

Vrijdag 15 november 2019

Door Redactie

Aan aan de gevel van Nawijn& Polak prijkt sinds gisteren, donderdag 14 november, een groene gevelwand. Deze gevelwand is geplaatst door de gemeente in samenwerking met Nawijn & Polak. Maar liefst tien verschillende plantensoorten verrijken de straat en geven verschillende insecten goede voeding. Deze gevelwand is 15 vierkante meter groot en is een pilot. Met behulp van meetapparatuur wordt luchtvochtigheid en fijnstof gemeten. Een technisch systeem maakt het mogelijk dat de planten kunnen groeien, zonder dat ze met wortels in de bodem zitten. Water en voeding worden automatisch gegeven.

De afgelopen jaren is meer en meer aandacht gekomen voor het (terug)brengen van groen en water in de stad. Het veranderende klimaat vraagt van ons om op een andere manier naar de inrichting van de stad te kijken. Het toevoegen van groen en water in de stad zorgt niet alleen voor verkoeling en voor meer natuur in de stad, het geeft ook meer sfeer en brengt het Veluwse karakter terug in de straten.

Samen werken aan een groene binnenstad

Een gevelwand als deze kan alleen tot stand komen in samenwerking met eigenaren van panden. De gemeente leverde het frame, de planten en verzorgt de installatie, de eigenaar van het pand, meneer Polak, stelt zijn gevel ter beschikking en zorgt voor stroom en water. ,,Dit is een vorm van samenwerking waar ik me graag voor inzet. We dragen bij aan het verbeteren van het klimaat in de straat en de wand is oogstrelend voor mijn gevel”, zegt hij.
Het systeem blijft eigendom van de gemeente, is demontabel en zal voor een periode van 5 jaar bij Nawijn & Polak aan de gevel hangen. Hendrieke Rossingh, programmamanager en beleidsadviseur groen voor de binnenstad: ,,We streven ernaar om de stad steeds groener te maken. Dit is beter voor het klimaat, doordat beplanting zorgt voor verkoeling en een betere luchtkwaliteit. De planten zijn ook goed voor insecten en vogels, doordat ze voeding, rustplekken en nestmateriaal bieden. De planten dragen dus bij aan een betere biodiversiteit. Bovendien ziet het er mooi uit, zodat ook inwoners en bezoekers van Apeldoorn ervan kunnen genieten.”
,,Vergroenen doen we, net als de groene wand bij Nawijn & Polak, graag samen met ondernemers en pandeigenaren”, geeft Hendrieke aan. ,,In de Korenstraat bijvoorbeeld zijn we ook plannen aan het maken met enthousiaste ondernemers en eigenaren. Daar verkennen we gezamenlijk de mogelijkheden voor meer gangbare vormen van groen zoals klimmers, geveltuinen en bakken met planten.”

De Markstraat als klimaatstraat

Dit unieke stuk groen in de stad maakt onderdeel uit van de eerste Klimaatstraat van Apeldoorn. ,,In een Klimaatstraat komen maatregelen die bijdragen aan een beter klimaat samen”, legt een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn uit. ,,De gemeente werkt hiervoor samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners en ook met waterschap en provincie. Een voorbeeld is de Markthof, het groene park middenin de Markstraat. Ook deze groene wand bij Nawijn & Polak draagt hieraan bij. En we verwachten samen met eigenaren nog meer groen in de klimaatstraat aan te leggen, in de vorm van geveltuinen en klimmers. Naast groen is er straks in de Marktstraat ook water te vinden in de Marktstroom. Samen met het groen zorgt water voor een koelere straat en door het toevoegen van verschillende plantensoorten zorgen we goed voor onze insecten, zoals bijen en vlinders. De inzet van meer groen en water in de straat wordt via meetapparatuur gemeten, zodat ook in cijfers duidelijk wordt wat meer groen en water precies oplevert.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!