Nederland in 12 provincien in CODA

Zaterdag 3 april 2010

Door Stadsmens

Bij CODA, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn is van 3 april t/m 30 mei in de Verdieping de tentoonstelling Jet Rotmans, Nederland in 12 provinciën te zien.
Toegang vrij.
 
Nederland bestaat uit 12 provincies. Al op de basisschool leren we die 12 provincies met de hoofdsteden uit ons hoofd, en daarmee delen we Nederland op in grenzen, gebieden, vlakken.
Jet Rotmans stelt ons echter de vraag of dat wel zo stevig vast zit als die 12 provincienamen in ons hoofd. Want met gemeentelijke herindelingen en met elk nieuw kabinet kan dat hele grenzenspel wel weer heel anders worden. Wat zegt zo’n grens, als het elk moment weer anders kan worden? Door klimaatveranderingen blijft het water ook alsmaar dichterbij komen, en ook dat kan heel wat betekenen voor de grenzen die wij aan Nederland stellen.
In de tentoonstelling kunt u zien hoe Nederland er in haar visie uitziet. Jet Rotmans reisde te voet en per fiets door het land en zag hoe het land er op dat moment uit zag. Zij maakte duizenden foto’s die allemaal een beeld geven van ons land. Tegelijkertijd laat ze zien dat ook dat elk moment anders is. Want het winterse Utrecht waar zij door reisde is nu alweer volop bezig te transformeren naar een lentelandschap.
Behalve in foto’s legde zij ook dingen vast in schilderingen en gedichten, en samen met de foto’s vormde zij zo 12 prachtige kunstenaarsboeken van onze provincies.
 
Voortdurend in beweging
Om de veranderlijkheid van ons land te benadrukken zal deze tentoonstelling dan ook nooit hetzelfde blijven. Omdat kunst ook verandert met de tijd. Op elk moment kan er iets veranderen, en dat gebeurt in de opstelling van de kunstwerken dan ook voortdurend. Er is op dynamische wijze steeds iets nieuws te zien, een nieuw boek, een andere opstelling, een volgend filmpje.
Vrijdag 7 mei om 16.00 uur wordt bij CODA haar boek ‘Ik ben onder de boom gevonden’ gepresenteerd. Daarna is er gelegenheid de tentoonstelling in haar nieuwste gedaante te zien. Het boek is vanaf 7 mei voor € 19,95 te koop in de CODA Winkel.
 
Bekijk een verrassend en fascinerend Nederland door de ogen van deze kunstenaar. Hoe ver moet je gaan, het is zo mooi dichtbij huis.
 
 
 
 
Openingstijden CODA Museum:
Dinsdag, woensdag, vrijdag: 10.00 – 17.30 uur
Donderdag: 10.00 – 20.30 uur
Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Zondag: 13.00 – 17.00 uur
Maandag gesloten
www.coda-apeldoorn.nl
 
 Voor meer info: www.jet-rotmans.info

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!