Nestelingen: een bijzondere voorstelling

Maandag 21 maart 2016

Door Ben Eggermont

De onderstaande tekst uit de nieuwsbrief van maart 2016 van ACEC wekte mijn nieuwsgierigheid en deed mij besluiten deze voorstelling te bezoeken en daar heb ik geen spijt van gehad.

‘…Nestelingen is een bijzondere voorstelling waarin muziek, theater en poëzie zijn samengebracht. De tekst werd geschreven door de in Apeldoorn geboren en getogen dichter Mischa Andriessen.
Nestelingen gaat over kleine, persoonlijke geschiedenissen in relatie tot de grote geschiedenis en de actualiteit. De voorstelling brengt poëzie, muziek en theater op een vanzelfsprekende manier bij elkaar….’

Tegen 4 uur op zondagmiddag 20 maart 2016 liep de ruimte van Orkest de Ereprijs op de derde verdieping van het ACEC gebouw langzaam vol. In het kader van de Aardlek concertserie vond hier de voorstelling ‘Nestelingen’ plaats. Een bijzondere voorstelling waarin tekst, muziek en poëzie op een ingenieuze wijze tot een eenheid werd gesmeed, die van begin tot eind boeide. Het begon met de melancholische, troostrijke tonen van ‘Spiegel im Spiegel’ van Arvo Pärt. Onthutsende monologen en samenspraken die in mijn ogen het menselijk te kort blootlegden, waarin thema’s als schuld, empathie of het ontbreken daarvan, schaamte, spijt, verlangen en angst werden benoemd en uitgesproken. Heden, verleden en toekomst wisselden zich bijna ongemerkt af, de hoorders in verwarring achterlatend. De voorstelling eindigde zoals deze begon met de klanken van ‘Spiegel im Spiegel’. Voor mij klonk dit als een teken van hoop voor een in verwarring verkerende samenleving.

Een voorstelling die op veel meer podia te zien zou moeten zijn.

Muziek van:

Bela Bartok – Contrasts
Arvo Pärt – Spiegel im Spiegel
Crime & The City Solution – Steal to the sea
Dejan Terzic – Traum im Traum
Mihály Dresch – Füst
Zoltán Lantos – Minimal Parafrase

Musici:

Loes Dooren – viool
Heleen Oomen – klarinet
Ellen Schepers – piano
Tyl Piryns – slagwerk
Steven Willemsen – elektrische gitaar

Acteurs:

Bas Hendrickx
Eva Waterbolk
Mischa Andriessen

 

Foto gemaakt en ter beschikking gesteld door Anne Reinders

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!