Nieuw kunstwerk in het Sprengenpark: Overcoming Ourselves In Order To Overcome

Donderdag 10 december 2020

Door Amrutha Mol

Een kunstwerk waar Apeldoorners ook aan mee mochten werken. Dat is het kunstwerk van Tirzo Martha in het Sprengenpark. Deze week plaatste de Apeldoornse gemeente een nieuw kunstwerk in het Sprengenpark. Het kunstwerk ‘Overcoming Ourselves In Order To Overcome’ is bijzonder, omdat de kunstenaar 9 Apeldoorners heeft gevraagd om mee te denken tijdens het maakproces van dit werk.

Balans, stapelen en dragen

Tirzo heeft onlangs een expositie gehad in het CODA Museum: Het huis dat nooit af is. Dit is tot stand gekomen, omdat hij in 2019 de Wilhelminaring won. Wat de overeenkomst is tussen de expositie en dit werk is, de manier waarop de kunstenaar te werk gaat. Hij zegt: “Bij het creëren van dit werk zijn 3 principes leidend geweest: balans, stapelen en dragen. Beroemde kunstenaars lijken met 1 hand een enorme steen te kunnen duwen of dragen. Met ontzag denk ik aan de oude tempels, bijvoorbeeld in Peru. Eeuwen later zijn we nog steeds diep onder de indruk.

Het is de magie van de beeldhouwer. Stapelen is natuurlijk een klassieke vorm van beeldhouwen. Ik vind het mooi om op dat eeuwenoude principe in deze tijd terug te vallen. Ook wij hebben gestapeld, dit keer met een Nederlandse steensoort en Zuid-Afrikaanse graniet maar ook met verschillende andere materialen. Door deze brokken steen bij elkaar te brengen, geven we beeld aan het bij elkaar brengen van onze menselijke ervaringen en ideeën. Wij mensen moeten het leven ook ‘dragen’ en dat is niet altijd makkelijk. We zijn soms afhankelijk van anderen of van middelen zoals geld. Het vraagt vaak om doorzettingsvermogen en het nodige zelfvertrouwen. Dat is precies wat we terugzagen in het maakproces.’’

Overcoming Ourselves In Order To Overcome

Tirzo zet zich als kunstenaar actief in. Hij werkt graag met verschillende materialen en voorwerpen, waaronder autobanden. De kunstwerken van Tirzo zijn vaak maatschappelijk en politiek van aard. Mensen uit alle bevolkingslagen helpen mee aan het kunstwerk en dat maakt Tirzo zijn werk ook uniek. Hij vindt het interessant hoe er altijd verschillende invalshoeken qua interpretatie, beleving en verbeelding zijn vanuit mensen ten opzichte van het leven en alles wat er om ons heen gebeurt.

In samenwerking met ACEC werd dit kunstwerk mogelijk gemaakt. De 9 inwoners van Apeldoorn die meehielpen aan dit kunstwerk brachten niet alleen hun eigenheid mee, maar ook objecten die hun band met Apeldoorn weerspiegelen. Van een gevlochten mand van oma, kastanjes uit de omgeving tot een 17e- eeuwse baksteen van Paleis Het Loo. Al deze objecten zijn verweven in het beeld en maken het tot een uniek kunstwerk.

Tirzo Martha: “Van de 9 inwoners wonen sommigen al generaties lang in de stad terwijl anderen op een bepaald moment in hun leven er ‘gewoon’ zijn komen wonen. Tijdens het werken was ik verrast over hun openheid, over de gevoelde noodzaak om samen een kunstwerk te maken. Door corona zijn mensen veranderd in hun omgang met elkaar. Het klinkt misschien raar maar de pandemie heeft dit proces makkelijker gemaakt en zelfs versneld op gang gebracht. We hebben naar elkaars verhalen geluisterd en met elkaar van gedachten gewisseld.’’

Tweede beeld van Tirzo

Het kunstwerk Overcoming Ourselves In Order To Overcome van Tirzo Martha is zijn tweede werk in de openbare ruimte in Nederland, na De dematerialisatie van de vijf geboden in de vijf zintuigen eerder vorig jaar in de binnenstad van Den Haag.

Uit het juryrapport van Tirzo Martha

“Zijn beelden vallen op door hun geconcentreerde speelsheid, hun afgewogen gebruik van allerhande materialen en hun immanente vernieuwing van het tegelijk herkenbare sculpturale. Zijn onconventionele materiaalgebruik is daar op velerlei wijze de drager van en staat dwars op het aloude idioom van marmer, staal, stam. Emmers, wasknijpers, gevonden voorwerpen, autobanden, tekstborden, afgedankte spullen vormen de grondstoffen van zijn assemblages en sculpturen die altijd afgewogen en uitgebalanceerd zijn. En dat zonder de vitaliteit, de levenskracht en de directe aanwezigheid van zijn werk op enigerlei wijze in te dammen. “

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!