Nieuw type

Woensdag 8 april 2020

Door Carla van Vliet

Carla van Vliet

Misschien heb je er al over gelezen of van gehoord maar er komt een nieuw type. Wanneer precies is nog niet bekend, hangt van veel externe factoren af. Maar het is in ontwikkeling. Als je een beetje oplet zie je het onder je ogen gebeuren…

Het gaat om een nieuw dier. Het is behoorlijk honkvast en verblijft vaak met andere soortgenoten in 1 hok. In heel veel hokken naast elkaar en soms zelfs boven op elkaar. Wil het in leven blijven zal het zelf voor voedsel moeten zorgen. Het haalt dit, vermomd als mummie, op een speciale plaats en bereidt dit thuis zelf tot een niet altijd even acceptabele maaltijd. Wel schijnen ze veel en lekker te kunnen bakken. Als gevolg daarvan moeten ze dan weer heel veel bewegen en dat is nog een hele opgave in zo’n kleine ruimte.

Gelukkig is dit nieuwe dier vreselijk creatief, dus dat komt wel goed. Het is de hele dag actief: het kleurt, het klimt en klautert, het puzzelt, het knutselt, het zoomt, het danst, het verzint elke dag iets nieuws. En voor de ontspanning wordt er regelmatig gerust, geslapen, voorgelezen en gemediteerd. Het lijkt soms tot de hamster-achtigen te behoren, maar dit geldt tot op zekere hoogte.

Jagen

De kleinere worden door de groten onderwezen, ze leren alles wat ze moeten weten van de wereld. Behalve als het om jagen gaat, dan zijn het de kleinere die de eerste beren zien. Ze komen liever niet bij elkaar op visite, maar zingen maar zijn toch heel sociaal. Ze zingen elkaar toe vanaf balkons en tuinen. Of ze maken online met honderden tegelijk één lied. Of noemen een werkborrel een ‘conference call’. Of ze sturen zoveel  bloemen en kaarten, tijdschriften en taarten naar de aller-oudste dieren dat die een dagtaak hebben aan lezen, water geven en eten. Het is ook een uitermate schoon dier. Het wappert met doekjes dat het een lieve lust is. Kasten en laden zien er schoon en superstrak georganiseerd uit, want ze worden met de regelmaat van de klok uit-, op- en weer ingeruimd.

Wat zeg je? Een mens? Ja, daar lijkt het verdacht veel op, maar dan wel een vernieuwde uitvoering daarvan. Een nieuw mens, als een soort huismus, met een beginnend buikje, een bijzonder kapsel, een keurig aangeharkt tuintje, vervelde handen en met een veel warmer hart. Empathie, sympathie, respect, het hebben van langere lonten zijn de meest opvallende karaktereigenschappen.  De nieuwe mens roept niet steeds: #Doeslief! De nieuwe mens doet zoveel lieve dingen dat je denkt: #Daslief!

We moeten nog wel een poosje wachten of dit nieuwe dier door gaat zetten en of het een blijvertje is… kijk je mee? #Daslief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!