Nieuw Zonnepark aan de Brinkenweg

Maandag 26 juli 2021

Door Redactie

deA | Wethouder Wim Willems en Fun Hendriks (voorzitter deA)

Schreven we onlangs al een aantal artikelen over het nieuwe Zonnepark in Klarenbeek, komt er nu eentje niet in één van dorpen, maar in Apeldoorn zelf. Binnenkort start de aanleg van Zonnepark Brinkenweg, tussen bedrijventerrein Ecofactorij en de snelweg. Je kunt je nu al inschrijven om mede-eigenaar te worden van het park.

Batterijopslag

Het gaat om een zonnepark van 6000 zonnepanelen en dit project zal uiteindelijk energie leveren aan bedrijven en industrie op de Ecofactorij. De zonnepanelen gaan waarschijnlijk 2.500.000 kWh per jaar opwekken. Dat is het hoeveelheid stroomverbruik van ongeveer 900 huishoudens. Een bijzonder onderdeel hierbij is ook de batterijopslag. “Een slim systeem regelt of de energie wordt gebruikt of opgeslagen”, legt projectleider Michiel Roemer uit. De bedoeling is dat er meer duurzame energieopwek gerealiseerd wordt en dat we daarmee onze Co2-uitstoot dus omlaag krijgen.

Groen

Bij het plaatsen van de zonnepanelen wordt rekening gehouden met de ontwikkeling van natuur en biodiversiteit. Voor het maken van het plan is onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke vegetatie van het gebied. “Door de aanleg van een natte poel en het planten van kruidenrijk gras, bosschages en bomen, wordt het ook een fijne plek voor vogels en insecten”, legt Michiel uit.

Mede-eigenaar worden

Voor de helft is de gemeente Apeldoorn eigenaar van het zonnepark en de andere helft wordt door energiecoörporatie deA beschikbaar gesteld voor particulieren en bedrijven. ZonDelen kosten 250 euro en het rendement is 3,5%. Michiel: “Jaarlijks krijg je een vijftiende deel van je inleg terug, en 3,5 procent rente over je ZonDeel. De looptijd van het project is 15 jaar. De verwachte opbrengst 320 euro over 15 jaar. Als voorinschrijver krijg je voorrang zodra de verkoop van ZonDelen begint.” Voorinschrijven kan via deze link.

 

De planning is dat de bouw voor het nieuwe zonnepark begin januari 2022 start en dat de installatie in april 2022 in werking is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!