Nieuw zonnepark in Apeldoorn

Dinsdag 6 december 2016

Door Redactie

De gemeente Apeldoorn heeft maandag 5 december samen met Over Morgen en Encon de overeenkomst voor de realisatie van een zonnepark in Apeldoorn. Langs de A50 bij de wijk Zuidbroek op een terrein van 4,5 hectare worden ongeveer 11.000 zonnepanelen geplaatst. Dit is voldoende om meer dan 800 huishoudens van groene stroom te voorzien. De gemeente verpacht de grond aan Over Morgen en Encon, die op hun beurt het zonnepark ontwikkelen.
 
Het zonnepark zal meer zijn dan alleen een plek waar groene energie uit zon wordt opgewekt. Op het terrein zal uitleg worden gegeven over de energieopwekking en worden schapen en bijen gehouden. Ook krijgen inwoners van Apeldoorn de gelegenheid om te participeren in deze ontwikkeling. “Apeldoorn heeft ambitieuze duurzame doelstellingen. Op termijn wil Apeldoorn energieneutraal zijn. Dit initiatief juichen we daarom enorm toe”, aldus wethouder Mark Sandmann. “Daarnaast is het fantastisch dat grond, die vooralsnog geen bestemming had, nu op deze manier duurzaam wordt ingezet. Het park gaat ook de mogelijkheid bieden voor bewoners om hun eigen energie op te wekken”.
 
“De handtekening die we vandaag zetten, is het startsein om de plannen verder uit te werken en te realiseren.” Encon – ingenieursbureau voor duurzame energie – en adviesbureau Over Morgen sloegen samen de handen ineen voor de realisatie van dit park. “Naast onze advieswerkzaamheden, gaan we nu ook zelf duurzaam ontwikkelen – “Practice what you preach!” zegt Erik Tissingh van Over Morgen. Ad Verbaas van Encon: “We ontwikkelen dit zonnepark risicodragend, omdat we ervan overtuigd zijn dat het kan en de plicht voelen om ook zelf bij te dragen aan een duurzame leefomgeving.”
 
De benodigde SDE-subsidie wordt aangevraagd en indien deze is toegekend, zal naar verwachting eind 2017 worden gestart met de bouw van het zonnepark. Begin 2018 start hier de productie van duurzame energie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!