Help de bevolking van Oekraïne

Nieuwe directeur Gigant-Markant

Dinsdag 27 december 2016

Door David Levie

Gerard Oltmans

Gigant-Markant krijgt halverwege 2017 een nieuwe directeur. Interim-directeur Loek Sijbers van Markant, die de fusie heeft voorbereid tussen beide culturele instellingen, vertrekt dan. ,,Zo krijgen we een nieuwe organisatie met een nieuwe directie’’, zegt Sijbers. Guido de Vries, de waarnemend directeur van Gigant was al eerder vertrokken. De nieuwe organisatie met de naam ‘Stichting GIGANT, markant in cultuur’ start in januari met de zoektocht naar een nieuwe man/vrouw die leiding gaat geven aan wat straks in de volksmond gewoon Gigant gaat heten.

Sijbers acht de zomer van 2017 het juiste moment om ’zijn kindje’ aan een nieuwe directeur over te laten. ,,Zowel Gigant als Markant zijn seizoens-bedrijven. Medio 2017 ronden we het huidige seizoen af. We hopen dan met een nieuwe directeur en een nieuw concept de toekomst tegemoet te kunnen gaan.’’

De nieuwe naam mag dan officieel ‘GIGANT, markant in cultuur’ luiden en op het raam van de panden aan de Nieuwstraat staan vermeld, Sijbers weet dat Gigant een veel sterker merk is dan Markant. Zowel in als buiten de stad. Maar de interim-directeur kent ook de gevoeligheden bij Markant. ,,Ik denk dat we een jaar nodig hebben om beide organisaties in elkaar te vlechten.’’

In zijn ogen heeft Markant grote offers gebracht door terug te gaan van 56 naar een kleine 20 medewerkers. Voor docenten zijn er geen vaste (deel)contracten meer weggelegd. Als dan ook nog eens in een keer de naam Markant was weggepoetst zouden emoties nog hoger op kunnen spelen. ,,Lastig, die nieuwe naam, ja’’, geeft Sijbers toe.

Ook bij Gigant is men ervan doordrongen dat je de collega’s van Markant niet op de tenen moet gaan staan. Zo hebben alle vrijwilligers van Gigant van hun coördinator een brief ontvangen om toch een beetje op hun woorden passen, vooral in die ruimten waar ze ook voor hun collega’s van Markant duidelijk hoorbaar zijn. Maar ook zij zullen eraan moeten wennen dat niemand straks zal zeggen dat je naar ‘Gigant, markant in cultuur’ gaat om een filmpje te pakken. Dan ga je net zo als je nu een biertje wilt drinken of naar muziek wilt luisteren simpelweg naar Gigant. Het poldermodel van de naamgeving ten spijt.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?