Nieuwe samenwerkingsovereenkomst zorgt voor duurzame warmte in De Maten

Woensdag 21 juni 2023

Door Redactie

Er is een nieuwe stap gezet in de richting van een duurzamere toekomst voor de wijk De Maten in Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn en de woningcorporaties De Goede Woning, Mooiland, Ons Huis en de Woonmensen hebben op 19 juni een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de wijk over te laten stappen op duurzame warmte, zo meldt de gemeente Apeldoorn op haar website.

Cruciale partnerschap

“Dankzij deze gecombineerde inspanning kunnen we de huurders van deze woningcorporaties ook de kans bieden over te stappen op duurzame warmte,” aldus wethouder van Duurzaamheid Danny Huizer. Dit partnerschap is voor de gemeente belangrijk, gezien het grote aantal woningen in de wijk die onder het beheer van deze corporaties vallen.

Aanzienlijke veranderingen

Als een van de eerste vier wijken in Apeldoorn die van het aardgas af gaat, zal De Maten aanzienlijke veranderingen ondergaan in de wijze waarop woningen verwarmd worden. Ondanks dat de wijk bestaat uit maar liefst 11.000 gebouwen, zal de overgang naar duurzame warmte niet gelijktijdig en op dezelfde wijze voor elk gebouw plaatsvinden. De doelstelling is om tegen 2030 bepaalde buurten gereed te hebben voor de overstap of zelfs al te laten overstappen, in samenwerking met woningcorporaties en andere organisaties.

Inclusiviteit in energietransitie

Huizer, wethouder van Duurzaamheid, benadrukte het belang van inclusiviteit in de energietransitie: “Het is onze ambitie om De Maten te transformeren tot een aardgasvrije wijk. Deze samenwerkingsovereenkomst symboliseert een aanzienlijke vooruitgang in die richting. Door gezamenlijk op te trekken met de woningcorporaties, willen we ervoor zorgen dat ook huurders de overstap naar duurzame warmte kunnen maken. Samen kunnen we bouwen aan een duurzamere toekomst voor alle inwoners,” zei hij.

Gevarieerde oplossing

Momenteel voert de gemeente Apeldoorn een onderzoek uit om te bepalen welke vorm van duurzame warmte het beste past bij De Maten, of het nu gaat om warmtepompen voor elke woning of een collectieve oplossing via een warmtenet. Afhankelijk van de buurt binnen De Maten kan de uiteindelijke oplossing variëren.

Grootschalige transitie

Tegen 2050 is het streven dat alle gebouwen in Apeldoorn aardgasvrij zijn. Deze grootschalige transitie vindt plaats in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties en zal niet overal op dezelfde wijze verlopen. Duurzame warmtemogelijkheden worden reeds een geruime tijd door Apeldoorn onderzocht, waarbij het belang van een collectieve inspanning voorop staat.

Op de website Energie van Apeldoorn vind je meer informatie over duurzame warmte in De Maten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!