Help de bevolking van Oekraïne

Noodzakelijke renovatie stadhuis van 27,5 miljoen euro

Donderdag 2 juni 2016

Door Redactie

Het programma van eisen voor de renovatie en herinrichting van het stadhuis van Apeldoorn is klaar. Nu het gebouw bijna een kwart eeuw oud is, moet veel apparatuur zoals bijvoorbeeld de centrale verwarming worden vervangen. De gemeente wil van de gelegenheid gebruik maken om het gebouw duurzamer te maken en veel efficiënter met de ruimte om te gaan. Hierdoor is het kantoor van het Activerium niet meer nodig. De jaarlijkse kosten voor huisvesting gaan hierdoor omlaag. Ook geeft het college de raad in overweging om de hoofdentree aan te passen.

Programmawethouder Johan Kruithof: “Het gaat in dit plan om een grote investering die ons besparingen en winst oplevert. Winst doordat we na de renovatie een modern gebouw hebben dat weer voldoet aan de eisen van de tijd en open en uitnodigend is. Winst ook doordat het makkelijker samenwerken is als de medewerkers van het Activerium ook hier in het stadhuis zitten. Al met al geven we straks per jaar minder geld uit dan nu. Deze investering is sober en doelmatig.”

Duurzame investering
De renovatie en herinrichting vragen een investering van € 27,5 miljoen. Omgerekend naar jaarlijkse kosten, gaan de huisvestingskosten van de gemeente als gevolg van de vernieuwing per jaar omlaag met ongeveer 3 ton. Wethouder Mark Sandmann van Vastgoed en Duurzaamheid: “Het is natuurlijk prettig dat we kunnen vernieuwen, verduurzamen èn de kosten naar beneden kunnen krijgen. Dit gebouw dateert uit een tijd dat energieverbruik nog geen issue was. Daardoor kunnen we bij nieuwe apparatuur en door eenvoudige ingrepen het gebouw veel energiezuiniger maken. Daarnaast levert het opzeggen van de huur van het Activerium een grote besparing op.”

Modern en toegankelijk
Hedendaagse dienstverlening, flexibele werkplekken, automatisering die hierop aansluit: het gebouw moet gaan voldoen aan de eisen van deze tijd. Een gemoderniseerd gebouw met plek voor de medewerkers van het Activerium levert ook winst op doordat medewerkers dichter bij elkaar komen te werken. Ook kan het gebouw uitnodigender worden gemaakt door de hoofdentree aan te passen.

Planning
De gemeenteraad zal naar verwachting op 16 juni het voorstel bespreken in de politieke markt. Als de gemeenteraad akkoord is, start de ontwerpfase die ongeveer een jaar in beslag zal nemen. De uitvoering zal ongeveer twee jaar duren. Daarbij is vooral de planning en organisatie een flinke puzzel. Dit vooral omdat het stadhuis open blijft gedurende de periode van renovatie en herinrichting. De bedoeling is dat begin 2020 het stadhuis volledig vernieuwd is.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?