OBS Beekbergen eerste ‘The Leader in Me- school’ in Apeldoorn

Donderdag 17 oktober 2019

Door Redactie

Openbare basisschool Beekbergen is de eerste ‘The Leader in Me’-school van de gemeente Apeldoorn. Dat vierde de school gisteren, woensdag 16 oktober, met alle kinderen en ouders.

‘The Leader in Me’ wordt inmiddels op ruim 100 Nederlandse basisscholen gebruikt. Op een speelse manier leren kinderen 7 gewoonten, gericht op persoonlijke groei en relaties met anderen. De basis voor deze pedagogische leerlijn is het gedachtegoed van Stephen Covey: effectieve mensen hebben zeven gewoonten die de basis vormen voor hun succes. Iedereen kan deze gewoonten bij zichzelf ontwikkelen, ook kinderen.

Bewust

OBS Beekbergen koos 4 jaar geleden heel bewust voor The Leader in Me: ,,Het past perfect bij onze missie en visie”, stelt directrice Yolanda Klaaysen. ,,De leerkrachten brengen de 7 gewoonten dagelijks tot leven. Zonder lesboek, maar mét voorbeeldgedrag. In 4 jaar tijd zijn al onze teamleden individueel gecertificeerd voor deze pedagogische leerlijn.”

Life skills

,,Dit zijn ‘life-skills’ voor kinderen voor de rest van hun leven”, stelt Charissa, leerkracht van de kleutergroep, enthousiast. Ze heeft er – net als haar collega’s – nu 4 jaar training op zitten en dat deed meer met haar dan ze dacht vertelt ze: ,,Het heeft in mijn hele leven écht wat gedaan. In het begin pas je de gewoontes als kunstjes toe. Maar nu is het helemaal eigen en pas ik het ook thuis toe. Hoor ik zelfs mijn man bij het ontbijt tegen de kinderen zeggen ‘belangrijke zaken eerst!’.” Ellen, leerkracht van groep 5 en 6 ervaart de invloed van het scholingstraject en vertelt: ,,Het begint bij jezelf: hoe sta je zelf in het leven? Het doet wat me je. Dat vond ik heel mooi! In het onderwijs geeft het duidelijkheid: je spreekt allemaal dezelfde taal. Het is mooi om te zien dat kinderen doelen gaan stellen. Zowel persoonlijk als met de groep. Als een doel is gehaald, dan vieren we dat met elkaar. Dan spelen we bijvoorbeeld extra lang buiten of kijken we een leuk filmpje.”

Leerling-lighthouseteam

The Leader in me werkt van binnen naar buiten. Eerst werken aan jezelf, eigen keuzes, eigen verantwoordelijkheden en doelgerichtheid en dan kijken naar de ander en relaties met anderen. Sara uit groep 8 gebruikt de gewoonten volop. ,,Ik doe eerst de belangrijkste onderdelen van mijn weektaak, zoals de rekenopdracht. Ik leer er ook heel goed door samen te werken, te regelen en te plannen. Ik raad het andere scholen ook aan.” Haar klasgenoot Nina zit net als Sara in het ‘leerling lighthouseteam’, de leerlingenraad op een The Leader in Me school. Nina vertelt: ,,Daar komen dit jaar 5 kinderen in. Als je erin wil moet je een sollicitatiebrief schrijven. Je organiseert dan dingen en we zijn ook de pleinwacht. We proberen dan ruzies op te lossen. Met The Leader in Me hebben we regels die niet streng zijn, maar fijne afspraken. Daardoor snap je elkaar beter.” Floris, ook lid van het lighthouseteam en vindt het leuk dat hij ook de kinderen uit de onderbouw goed kent. ,,Met ons team doen we namelijk veel voor de jongste kinderen op school. Ik houd van plannen en dingen organiseren voor anderen!”

Feest

Gisteren vierde obs Beekbergen dat ze dus officieel een The Leader in Me school zijn. Ouders en kinderen deden een speurtocht langs de 7 gewoonten en het feest werd afgesloten met een gezamenlijke lunch. De school heeft alweer een nieuw doel voor ogen. ,,De volgende fase is al gestart: we willen de ‘milestone-status’ bereiken” stelt directeur Yolanda Klaaysen. Dit is een bijzonder onderdeel van dit vervolgtraject, dat 1 jaar duurt, is een bezoek van de accreditatiecommissie van de Franklin Covey stichting.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?