Help de bevolking van Oekraïne

Omniplaza in zwaar weer, Orpheus niet meer

Vrijdag 5 oktober 2012

Door StrangeArt

Uit een bericht van “De Stentor” blijkt dat Omniplaza failliet is ( zie http://bit.ly/SAc33W )

Omniplaza is de verzamelnaam voor de werkvoorziening op de begane grond (plintruimten) van Omnizorg.

Omniplaza heeft als doel arbeidsgewenning en re-integratie activiteiten uit te voeren. Medewerkers van Omniplaza zijn grotendeels ook de bewoners van Omnizorg. Bij de oplevering van Omnizorg en Omniplaza hebben beide instellingen de landelijke pers gehaald. Enerzijds door de combinatie van activiteiten, anderzijds door de bijzondere architectuur van “het hotel”.

Wat is er misgegaan? Eerlijk gezegd ken ik de details nog niet, maar dat Omniplaza de huur niet meer kon betalen aan Omnizorg was bekend, dit stond al in de jaarrekening van de gemeente. Al een tijd geleden is afstand genomen van het veegproject, de winkel en de fietsenwerkplaats. Dus eigenlijk was de plint een verdieping zonder activiteiten en dus zonder inkomsten.

Wat is de rol van de gemeente in Omniplaza? De gemeente is aandeelhouder van OmniPlaza Apeldoorn BV, de gemeente bezit een aandeel en de rest van de aandelen is in bezit van : Foenix Kringloop en Reïntegratie. De wethouder van Financiën vertegenwoordigt als aandeelhouder de gemeente in deze BV.

Tot zover de feiten, maar er zijn bij mij een groot aantal vragen;

  • Heeft de wethouder van Financiën (de vorige eigenlijk) wel goed opgelet?
  • Als de jaarrekening al spreekt van een huurachterstand, had de gemeente dan niet proactief moeten reageren?
  • Als re-integratie activiteiten niet meer uitgevoerd kunnen worden, valt dan niet de bodem weg onder – de met veel publiciteit gebrachte – doelstelling van Omnizorg.
  • Tijdens een bezoek van mij waren er lovende woorden over het effect van deze re-integratie, worden daklozen nu afgeschreven en eigenlijk “ausradiert”
  • In hoeverre schaadt dit faillissement de activiteiten van Kringloop centrum Phoenix

In de titel van dit blog wordt Orpheus genoemd, Orpheus is gered met de mantra dat “een stad als Apeldoorn nu en in de toekomst een hoogwaardige schouwburg nodig heeft”
Gemeente, pas dezelfde redenering toe bij Omniplaza, minder elitair dat is zo, maar wel heel sociaal.

Foto en blog van StrangeArt, StrangeArt is de avatarnaam van Roelof Rump

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?