Online bevolkingsregister van Apeldoorn gelanceerd

Woensdag 9 april 2014

Door Redactie

CODA

Meer dan een kwart miljoen Apeldoorners online

Als een van weinige archieven in Nederland heeft CODA Archief sinds 4 april het bevolkingsregister met 54.595 pagina’s, 255.297 personen en 491.724 vermeldingen online beschikbaar. Voor historisch onderzoek naar voorouders en naar het leven in Apeldoorn in het algemeen, is het digitale Apeldoornse bevolkingsregister 1829 – 1939 een belangrijke bron die nu voor iedereen toegankelijk is. De site is tijdens het Historisch Café van vrijdag 4 april jl. officieel gelanceerd: wethouder Detlev Cziesso ontving uit handen van Carin Reinders, directeur/bestuurder van CODA, het symbolische geboortekaartje van het Bevolkingsregister van Apeldoorn Online.

In 1829 had Apeldoorn nog geen 10.000 inwoners. In 1940 waren dat er meer dan 70.000. Het bevolkingsregister is dé sleutel tot de levens van al die mensen die in deze periode in Apeldoorn zijn geboren en overleden, die hiernaartoe kwamen en weer vertrokken. Hierin werd opgetekend wie waar in Apeldoorn woonde, waar ze vandaan kwamen, wanneer ze waren geboren, wat hun burgerlijke staat was en welke godsdienstige overtuiging ze hadden.

De eerste vermelding dateert uit 1829: het gezin van Heimen Oosterbroek, dagloner/ papiermakersknecht en Jannetjen Elskamp, afkomstig uit Epe/Vaassen, met hun 6 kinderen: Gerritjen, Gradus, Jacomina, Jan, Hein en Tonia. De laatste vermelding is opgetekend in 1939: Johan Düwel, meubelmaker en Berendina Hendrika Liebrand, wonende aan de Looscheweg 77. Beiden kwamen in 1939 uit Duitsland, waarschijnlijk als vluchtelingen voor de nazi’s.

De opbouw van het register zelf is het werk van tientallen gemeenteambtenaren die meer dan honderd jaar lang, dag in dag uit, de gegevens noteerden. Dankzij hun werk en de inzet van vrijwilligers en professionals die de afgelopen jaren meewerkten aan het digitaliseren van deze gegevens, is het Apeldoorns bevolkingsregister nu online beschikbaar.

Het bevolkingsregister is sinds 4 april te bekijken op www.coda-apeldoorn.nl/bevolkingsregister.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!