Ook Apeldoorn gaat dicht… en haalt massaal nog ‘even snel’ boodschappen en kerstcadeaus

Maandag 14 december 2020

Door Redactie

Vlak voor Kerst toch nog in een harde lockdown met z’n allen. Nederland gaat dicht en dus Apeldoorn ook. Dat is zuur. Voor ondernemers, maar ook voor de rest van de inwoners.

“En mijn kerstinkopen dan”, reageert een jonge Apeldoornse. “Ik zou morgen kerstcadeaus gaan kopen… Gun de mensen dan op z’n minst gewoon Kerst en Oud en Nieuw. Als je gewoon voorzichtig doet, moet dat toch kunnen”, vindt ze. Een andere inwoonster van Apeldoorner zegt het wel te begrijpen en heeft al wat bedacht: “Dan gaan we wel gewoon gourmetten via Zoom met z’n allen.”

Vloeken

Jacco Talen van de Babbel opende onlangs een kledingoutlet in zijn horecazaak zodat hij toch wat inkomsten kon genereren. Maar dat gaat dus nu niet meer… “Het is dat ik even niet wil vloeken, omdat ik in een winkel sta om even snel kerstinkopen te doen, maar mijn echte eerste reactie, daar zit wel wat gevloek in”, laat hij weten. “Alweer zijn wij de gebeten hond. Het ligt niet bij de winkels, het zijn vooral de scholen waar de besmettingen plaatsvinden… Wat mij betreft heeft de regering echt veel verkeerde keuzes gemaakt.” Daarnaast ziet hij nog wat anders. “Wij hier in het oosten worden nu de dupe van het westen. Als je ziet hoe druk het daar was de laatste tijd in het centrum… Hier in Apeldoorn was het ook wel druk, maar zeker niet té druk.”

Ook voor Annika Sigtermans van ’t Koffiehuus in Ugchelen voelt het dubbel. Zij startte onlangs ook een pop-up winkel in haar horecagelegenheid. “Gelukkig hebben we gisteren de laatste kerstbomen verkocht”, meldt ze opgelucht.” Ze zegt het wel te snappen dat alles nu dicht moet, behalve de vitale winkels. “Als je de afgelopen weken hebt gekeken naar de drukte in de winkelstraten waar men hutjemutje op elkaar aan het shoppen was, dan klopt dat ook niet. Voor mij als horecaondernemer deed dat extra zeer, want bij mij zit je op 1,5 meter mét mondkapje op… en die gekte in de winkels mocht wel?!” Ze vreest dan ook dat deze harde lockdown de genadeklap gaat zijn voor de horeca in Ugchelen.

Hamsteren

De maatregelen van de harde lockdown gaan om middernacht in, onder meer om te voorkomen dat iedereen morgen gaat hamsteren. Maar dat gebeurt sinds vanmiddag al wel. In heel Apeldoorn zie je ook dat veel mensen snel nog even wat boodschappen of kerstcadeaus halen.

Ook Annika ziet het gebeuren in Ugchelen. “Echt, de pleuris is uitgebroken… er staan rijen tot de straat bij de winkels in het dorp. Echt niet normaal.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!