Ook jongeren met een beperking willen studeren, maar in Apeldoorn is dat moeilijk

Zaterdag 28 april 2018

Door Roelof Rump

Studeren is duur, vaak hebben studenten, of het nou MBO is of Universiteit, een bijbaantje. Jong zijn betekent ook een sociaal leven. Even lekker stappen met vrienden bijvoorbeeld. Van de studiekostenvergoeding kun je dat, logischerwijs, niet betalen. En niet iedere jongere heeft zulke rijke ouders dat hij/zij krijgt.

Stel, je bent gehandicapt en je hebt niet de mogelijkheden van een bijbaantje. Je studiekostenvergoeding is eigenlijk al te weinig om je studie te betalen. Betekent dit dan dat je niet kunt studeren en niet mee kunt doen met het sociale leven?

Gelukkig zijn we een sociaal land en zorgt de gemeente sinds 2015 voor een bijdrage voor jongeren met een beperking. Gemeenten bepalen de hoogte van die financiële bijdrage. Zwolle is het royaalste in het land: 310 euro maand, Apeldoorn steekt hier schril bij af, 83 euro per maand. (Nb. dit zijn maximale bedragen de hoogte van het bedrag hangt af van de ernst van de beperking). Gesteld wordt dat 280 euro per maand het noodzakelijke bedrag is.

Gelukkig is er een partij die over dit verschil tussen Zwolle en Apeldoorn kritische vragen aan het college van B&W heeft gesteld,  zie de schriftelijke vragen van de CU.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!