Opnieuw SP-er naar Duurzaam Rood

Donderdag 23 september 2010

Door Niels Kater

Opnieuw is een medewerker van de Apeldoornse SP-fractie opgestapt. Het gaat om Sjanie Donker. Zij sluit zich aan bij Duurzaam Rood Apeldoorn. Die partij is vlak na de verkiezingen opgericht door oud-SP-er Henk van Mullem.

Van Mullem werd door de SP-top geroyeerd omdat hij weigerde om het de raadsvergoeding over te maken naar de partijkas.

“Ik werkte naast mijn raadswerk 40 uur en dat was moeilijk met elkaar te combineren”, aldus Van Mullem. “Ik wilde dus minder gaan werken en ”
dat gat wilde ik graag gecompenseerd zien. Maar de partij was daar niet gevoelig voor. Terwijl ik dus wel belasting moet betalen over dat geld, want de belastingdienst ziet het gewoon als inkomen.”

De SP kwam na de verkiezingen met 2 zetels in de Apeldoornse raad en heeft na het vertrek van Mullem nog één zetel over. En nu vertrekt er nu dus nog een medewerker. Volgens Sjanie Donker is haar overstap te wijten aan “slechte onderlinge communicatie”. “Ik heb mij aangesloten bij Duurzaam Rood Apeldoorn omdat ik een soortgelijke visie heb als Henk van Mullem”, aldus Donker.

“Je kan wel zeggen dat ik daar enorm van baal”, zegt Joke van der Meide, voorzitter van de SP-Apeldoorn. Ze heeft niet de intentie om het financiële beleid van de SP ter discussie te stellen. “Voor de verkiezingen was iedereen op de hoogte van het feit dat er een gedeelte van het raadsgeld naar de partijkas moet. Op het laatste SP-congres in Rotterdam hebben we met z’n alleen dat beleid nog eens bevestigd. Het is wel wat vereenvoudigd. Zo hoef je geen bonnetjes en dergelijke meer te bewaren. Iedereen op de kanidatenlijst heeft voor de verkiezingen een intentieverklaring getekend. We hebben beloofd om het geld aan de partij te doneren en als we zouden opstappen om de zetel terug te geven aan de SP. Bovendien belooft een raadslid om 75% van zijn inkomsten af te staan aan de partij.”

Toch is dat bij Henk van Mullem niet gebeurt. Hij is opgestapt vanwege het financiële beleid van de SP en hij heeft zijn zetel meegenomen. “De handteking van de voormalig SP-ers heeft geen juridische grondslag, maar ik vind het op z’n zinst vreemd.”, vervolgt Joke van der Meide.

Volgens Sjanie Donker was het afstand doen van de vergoeding niet het probleem. “Ik heb daar wel mijn vraagtekens bij, maar dat was niet de reden van mijn overstap.”, aldus Donker. “Het was meer het gebrek aan interne communicatie. Ik ontving zelf helemaal geen vergoeding voor mijn werkzaamheden.”

Volgens haar zou er anders een gecompliceerde situatie ontstaan waarbij ze 30% van haar vergoeding mocht houden. “De rest moest naar de partijkas. Maar ik zou daar wel belasting over moeten betalen. Dat zou dan via een ingewikkelde procedure met schenkingen weer min of meer terug worden gestort. Heel omslachtig allemaal.”, aldus Donker. Ze verwijt de SP dat de partij geen uitleg wilde geven over dat beleid. “Ze willen het wel in de kassa, maar nemen niet de moeite om uit te leggen hoe het allemaal geregeld moet worden.” De aanstelling van Donker als fractiemedewerker van Duurzaam Rood Apeldoorn moet formeel nog door alle fractievoorzitters en de burgemeester worden goedgekeurd.

SP-fractieleider Bonnie Ten Damme zegt niet te twijfelen aan het financiële beleid van de SP. “Voor mijzelf betekent het dat ik er per saldo nul op vooruit of achteruit ga. Ik heb hetzelfde inkomen als voordat ik in de raad kwam.”, vertelt Ten Damme.

Ten Damme benadrukt dat er verder geen problemen zijn in de SP-fractie. “We gaan gewoon verder. We hebben inmiddels al weer gesprekken met 2 nieuwe sollicitanten voor de functie van fractiemedewerker.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!