Help de bevolking van Oekraïne

Oranjepark zorgenkindje van ’Oranjecomité’

Woensdag 16 maart 2016

Door Redactie

André Kodde - Tricycles and little red's riding wolves

Het Oranjepark blijft deel uit maken van de programmering van Koningsdag (woensdag 27 april) in Apeldoorn. Althans, daar gaat Simon Boon van uit. De voorzitter van de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn heeft een goed gevoel overgehouden aan gesprekken die onder meer met Wijkraad de Parken zijn gevoerd. Inmiddels zijn er twee verzoeken om een vergunning (landelijk en lokaal) ingediend. En dat alles vanwege een uitspraak van de Raad van State die omwonenden in het gelijk heeft gesteld in hun strijd tegen geluids- verkeersoverlast en het in hun ogen gebrekkige bestemmingsplan van de gemeente Apeldoorn. Door de uitspraak zijn veel evenementen in het park geschrapt.

,,Wij zullen ons houden aan de letter en de geest van hetgeen de Raad van State heeft besloten’’, zegt Boon. ,,Dat hebben we te respecteren, punt uit. Maar het maakt de organisatie van Koningsdag 2016 wel heel ingewikkeld’’, voegt hij daaraan toe. ,,Dat heeft niet alleen met het Oranjepark te maken. Door de Koningsdag nieuwe stijl hebben we te maken met een nieuwe regelgeving en dat is een kwestie van wennen en onze weg daarin vinden.’’

Dat de historisch-traditionele weg wel eens níet naar het Oranjepark zou kunnen leiden heeft de Stichting Oranjefeesten genoopt een Plan B te bedenken. Dat is mogelijk gemaakt nu er uitbreiding van het feestprogramma komt naar de Stationsbuurt. Koningsdag in Apeldoorn – het grootse eendaagse evenement van de stad met zo’n 80.000 bezoekers – is al lang geen plaatselijk festijn meer. Met de trein komen belangstellenden met hele families tegelijk naar het gezellige Apeldoorn. Vandaar dat er ook door de gemeente om de spreiding van bezoekersaantallen te bevorderen is gevraagd om de route in zuidelijke richting uit te breiden. Het thema luidt immers ’Gastvrije Koningsdag’ en dat dient bij binnenkomst met de trein meteen zichtbaar te zijn. Vandaar dat er Oranje-evenementen zijn gepland rond gebouw Tot 2021 (voormalige ROC hoek Stationsstraat-Molenstraat) en rond de Onze Lieve Vrouwe Kerk aan de Hoofdstraat. Daar doet de invloed van de Giro zich gelden. Een groot evenement met allerlei soorten rijwielen is daar een voorbeeld van. Ook een deel van de kleedjesmarkt (100 plaatsen) is vanaf Koningsdag 2016 rond de kerk te vinden. Dit om de toegang aan de Nieuwstraatzijde tot de parkeergarage Q Park te vergemakkelijken en niet te blokkeren met kleedjesverkopers zoals dat in het afgelopen jaar wel het geval is geweest.

Andere belangrijke locaties zijn Beekpark (jongeren met als thema Giro), en ACEC waar een Oranje Nassau Paviljoen wordt ingericht met onder meer aandacht voor de zogeheten Oranjeroute. Deze toeristische route trekt in Duitsland merkwaardig genoeg meer aandacht en belangstelling dan in eigen land. Ook voor het commerciële label Dutch Orange Company) van de Stichting Oranjefeesten wordt aan de Roggestraat ruim baan gemaakt.

Terug nu naar het enige zorgenkindje: het Oranjepark, een locatie die in de lange Koninginnedag-historie van Apeldoorn een prominente rol heeft gespeeld. Als het aan Simon Boon en zijn penningmeester Alfred van Geijn ligt zal ook het park ook op Koningsdagen het epicentrum zijn voor straatartiesten, vaders, moeders, opa’s, oma’s en kinderen die van een heerlijk familieprogramma kunnen genieten. Met een laag decibelgehalte. Boon en Van Geijn zijn daar heel duidelijk over. ,,Wij zullen er alles aan doen om het vriendelijk te houden. Niet alleen omdat we de wet eerbiedigen, maar ook de belangen van omwonenden respecteren.’’

Foto door: André Kodde (www.youtube.com/c/andrekodde) – Projectnaam: Tricycles and little red’s riding wolves

 

 

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?